dinsdag 24 november 2020

Baertsoen; Zuivelbrug

 

Albert Baertsoen  Zuivelbrug  in Gent

Albert Baertsoen (1866-1922), the Zuivelbrug in Gent, ca. 1910-1914, an important charcoal drawing, unsigned, charcoal on paper laid down on canvas , 70 x 74 cm (day measure). dimensions with oak frame 74 x 78 cm (unexamined out of frame). This drawing gave way to the making of an etching by the artist. Formerly in the collection of Georges Buysse (Sint-Martens-Latem). This drawing was exhibited in the important retrospective of Baertsoen in the Museum of Fine Arts in Gent in 1972-1973 (cat. no. 92)

Periode 1900-1920

Grootte: Medium

 

 


 

vrijdag 13 november 2020

Masereel



MASEREEL, Frans

Wandelaar, 1950. Litho, 49 x 35 cm; 2 ex. gemonogr. en gedat. op de steen, gesign. en genumm. onderaan l. 9 en 13/50.    Overdruk van de affiche voor de tentoonstelling in het Museum voor Schone Kunsten te Gent in 1951. Samen met affiche met afbeelding van hetzelfde werk. Ref. Avermaete Dd6. Bijgevoegd: 10 reproducties en tentoonstellingsaffiches voor o.a. Victor Stuyvaert, Jo Delahaut, Gustaaf Van de Woestyne, Félix Valloton, etc. Herkomst: Paul Eekhout.  

Auction MASEREEL, Frans Wandelaar, 1950. Litho, 49 x 35…
https://www.gazette-drouot.com/en/lots/6515157 

 

 

MASEREEL, Frans - Wandelaar , 1950. Litho, 49 x 35 cm; 2 ex. gemonogr. en gedat. op de steen, gesign. en genumm. onderaan l. 9 en 13/50.
Overdruk van de affiche voor de tentoonstelling in het Museum voor Schone Kunsten te Gent in 1951. Samen met affiche met afbeelding van hetzelfde werk. Ref. Avermaete Dd6. Bijgevoegd : 10 reproducties en tentoonstellingsaffiches voor o.a. Victor Stuyvaert, Jo Delahaut, Gustaaf Van de Woestyne, Félix Valloton, etc. Herkomst: Paul Eekhout .

Verdegem

 

Ensor

 

Ensor James 1860-1949

Bidding closed

Belgique
Barques échouées (1888)
Eau-forte
Sur simili Japon
Sig. 1888 au crayon et sig. 1888 dans la planche - Sig. au dos avec titre - Avec dédicace "à monsieur Jules De Bruycker J. Ensor"
3ème état sur 3
17,6 x 23,7 cm

 

 


 

Beeld van Andrée DB (dochter JDB)


 

 

Robert Heylbroeck
1901-1962
Belgique
Portrait d'Andrée De Bruycker (fille de l'artiste)
Sculpture
Marbre
Sur un socle en bois
Sig.
39,5 x 25 x 23,5 cm

coll. personnelle de l'artiste Jules De Bruycker

(nu eigendom van dokter DK)


https://devuyst.auction.fr/_fr/lot/robert-heylbroeck-1901-1962-belgique-portrait-d-andree-de-bruycker-fille-12590207#.X66S7x1Cc0o

maandag 9 november 2020

JDB: verjaard

 


 

 

 

 https://pallieterke.advn.be/pdf/1951/19511220_007_051.pdf

Ensor: stadgezichten (de daken)

 Daken (Oostende)





Ensor: stadsgezichten

 Stadhuis Oudenaarde (1888)


========================================================================

"Ook de stad Brussel was een inspiratiebron voor Ensor. In 1885 schilderde hij de toren van het stadhuis (Het stadhuis van Brussel, 1885, olieverf op doek, Luik, MAMAC) en maakte hij etsen van een huis in de Anspachlaan (1888) en van de Bijstandstraat (1887)."

Xavier Tricot

Bijstandsstraat Brussel 


Ensor volgde van 1877 tot 1880 lessen aan de Académie Royale des Beaux-Arts in Brussel (...)  Later betrok hij tijdens de wintermaanden af en toe een kamer in Brussel. Zo woonde hij in de winter van 1887-1888 aan de Anspachlaan nr. 123. Vanuit zijn werkruimte keek hij recht in de Bijstandsstraat, die de Anspachlaan verbindt met de Kolenmarktstraat. Van het gebouw rechts, dat ongeveer de helft van de Bijstandsstraat beslaat, maakte hij eveneens een drogenaald in spiegelbeeld (Museum voor Schone Kunsten Gent, inv. 1998-B-20).


 PS Zie JDB: als compositie te vergelijken: VIEILLES MAISONS (VIEUX BOURG) GAND 1920 (126)

 


======================================================================= 

 Huis op de Anspachlaan (Brussel)




 

 

 

dinsdag 3 november 2020

Ensor: De Wraak van Hop-Frog

James Ensor, De wraak van Hop-Frog(1885) (lithografie).  Museum voor Schone Kunsten Gent

(zie ook schilderij).



Voor de voorstelling “De wraak van Hop-Frog” baseerde Ensor zich op het gelijknamige verhaal van Edgar Allan Poe. De kunstenaar heeft het moment weergegeven waarop de koning en zijn ministers, verkleed als apen, brandend boven een carnavalesk uitgedoste menigte hangen, waar ook Ensor zelf deel van uitmaakt. Intussen wakkert de dwerg Hop-Frog met zijn toorts het vuur aan. De compositie vertoont sterke overeenkomsten met de tekening van Jacques Callot “Eerste intermezzo van 1617” (Berlijn, Kupferstichkabinett). Van de voorstelling maakte Ensor in 1885 een litho, in 1896 een schilderij en twee jaar later een ets. De voorstelling in ets staat in spiegelbeeld, in vergelijking met de versie in lithografie.

 

Eerste intermezzo van 1617  (Callot)

 


 

De wraak van de nar Hop-Frog – Kröller-Müller Museum
https://krollermuller.nl/james-ensor-de-wraak-van-de-nar-hop-frog-1 



https://krollermuller.nl/james-ensor-de-wraak-van-de-nar-hop-frog-1

 

La vengeance de Hop-Frog, circa 1896

De wraak van de nar Hop-Frog

 

JAMES ENSOR (1860 - 1949)

 

Olieverf op doek

114cm x 81,5cm

KM 105.847

 

 

Verhaal van Edgar Allan Poe

In een stampvol theater zijn de gemoederen verhit: brandende apen in de lucht! James Ensor verbeeldt hier de slotscène van het gelijknamige verhaal van Edgar Allan Poe. Het bezingt de wraak van hofnar Hop-Frog, een kreupele dwerg, op de corrupte koning en zijn zeven ministers.

Slotscène

De nar adviseert de koning om met zijn ministers als geketende apen naar het gemaskerde bal te gaan, ter vermaak van het volk. Op het hoogtepunt van het bal hijst Hop-Frog de acht figuren als een kroonluchter de lucht in en steekt ze in brand boven de hoofden van de menigte.

Criticaster van de macht

Ensor, een notoire kritische mopperaar, hekelt alles wat naar macht riekt: het leger, de kerk, de rechters, de ministers. Op zijn schilderijen en tekeningen komen veel monsters en maskers voor. Zo verbeeldt hij de angsten en dreigingen van zijn tijd en de schijnheiligheid en kleinburgerlijkheid van de mensen. In combinatie met de overdonderende expressiviteit van lijn, licht en kleur, is dit schilderij een ware handtekening van Ensor.

 

Ensor: De intrede van Christus in Jeruzalem

 

De intrede van Christus in Jeruzalem (1885)

contépotlood, potlood, zwart en bruin krijt, collage, gedoubleerd op Japans papier en gespannen op een houten raam (in 1986)

Museum voor Schone Kunsten Gent

 


 

 

 

Zoals "Christus getoond aan het volk (Museum voor Schone Kunsten Gent, inv. 1988-C), maakt. De intrede van Christus in Jeruzale - deel uit van de reeks Aureolen van Christus. De aureolen illustreren zes episodes uit het leven van Christus. Wanneer men de reeks vanuit deze thematiek beschouwt, is het opvallend dat Ensor de etappes uit het leven van Jezus eerder intuïtief heeft gekozen. De volgorde strookt immers niet met het evangelie. Maar het is dan ook niet het religieuze verhaal dan wel het symbolische en zuiver plastische opzet dat primeert. In de figuur van Christus vindt Ensor een symbool van onschuld, vervolgde waarheid en van onderworpen goedheid aan de aanvallen van een vijandige massa. Voor de kunstenaar is de reeks dan ook een aanleiding om zijn eigen conflictrijke verhouding met de samenleving tot uiting te brengen. Vanaf deze reeks blijft de Christusthematiek zeer belangrijk in het werk van Ensor en in sommige werken is duidelijk dat hij zich met de Christusfiguur identificeert. De belangstelling voor de figuur van Christus is op zichzelf niet uitzonderlijk in deze periode. Net zoals vele generatiegenoten werd Ensor geboeid door de Christusfiguur als revolutionair of als anarchist.

 

===============================================================


De intrede van Christus in Brussel

1898

Materiaal: 

koperets op papier (1ste staat, correcties in pen)

Museum:

Museum voor Schone Kunsten Gent

 

 


 

In maart 1899 werd James Ensor, samen met Edmond Verstraeten, met een expositie van zijn etsen gehuldigd in de Cercle Artistique et Littéraire in Brussel. Naar aanleiding van deze tentoonstelling schreef Ensors vriend Eugène Demolder een artikel in La Revue des beaux-arts et des lettres, waarin de prent voor het eerst werd gepubliceerd. Door middel van deze prent hoopte Ensor zijn meesterwerk De intrede van Christus in Brussel in 1889 (Malibu, The J. Paul Getty Museum) bij een breder publiek te introduceren. De prent is een vrij nauwkeurige kopie van het schilderij. Het grote spandoek met het opschrift Vive la sociale ontbreekt even wel. In de massa bemerkt men echter meer opschriften dan op het schilderij het geval is. De meeste daarvan werden overgenomen van de grote tekening De intrede van Christus in Jeruzalem (Museum voor Schone Kunsten Gent, inv. 1963-E).

 

 

 

 

zondag 1 november 2020

Ensor:Engels des verderfs

 Werd JDB beïnvloed door deze etsen?

 

 

 

"In zijn ets De cataclysmen [1888] voorspelt Ensor op weliswaar karikaturale maar visionaire wijze wat de twintigste eeuw aan oorlogsgeweld wacht."

 

Dit werk? verbeeldt het einde van de wereld: de natuurelementen doen een trein verongelukken, chaos heerst over de wereld. (zie Ensor website)

 


 

 

 

 

 

 


 
James Ensor (1889), De engel des verderfs. Ets
Museum voor Schone Kunsten Gent
Trefwoord:
Fantastische kunst
Ensor heeft de ondergang van de wereld herhaaldelijk uitgewerkt in schilderijen, tekeningen en prenten. "De engel des verderfs" is mogelijk geïnspireerd op de karikatuur "De Tsaar", die op 6 oktober 1886 in het tijdschrift Egalité verscheen. De galopperende figuur centraal in het beeldvlak kan bezwaarlijk als een echte engel worden beschouwd, en herinnert eerder aan de Germaanse Walküren. Het verhaal gaat terug op een passage uit het Boek der Openbaring, waarin sprake is van een ruiter op een vuurrood paard, het zwaard in de hand, die het onheil in de wereld brengt.  

 

 http://jamesensor.vlaamsekunstcollectie.be/nl/collectie/de-engel-des-verderfs 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------


De dood achtervolgt de mensenkudde.



Opgejaagd door met zeisen uitgeruste geraamten dromt een kudde mensen door de nauwe straten van een stad. Iedereen schijnt ten prooi te vallen aan de zeisenman, die dreigend boven de menigte zweeft: gezagsdragers, geestelijken, militairen, middenstanders, arbeiders enz. De dood sluipt niet alleen binnen in het pand, waar juist een orgie aan de gang is, maar slaat ook toe bij de zwangere vrouw rechts op het balkon. Onder een grijnzende ironie zweven bovenaan links en rechts twee groepen die wellicht de hemel en de hel symboliseren. Het skelet krijgt hier in het werk van Ensor voor het eerst een centrale rol toebedeeld. De voorstelling past in een uit de middeleeuwen stammende traditie van de triomf van de dood. Dit thema combineert hij op deze betrekkelijke kleine ets met een overdaad aan Ensoriaanse motieven. De mensenmassa ontleende hij mogelijk aan de steeds weer oplaaiende sociale onrust in de jaren 1880.
Het thema van de dood komt vanaf 1887, het jaar waarin zijn vader en grootmoeder stierven, herhaaldelijk in min of meer verhevigde mate terug in het werk van Ensor. De ets “De dood vervolgt de mensenkudde” komt op enkele details na geheel overeen met de gelijknamige tekening uit 1887 (Antwerpen, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, inv. 2741).

Daumier

Honoré Daumier, Het drama (ca 1860) (oil on canvas)