woensdag 30 januari 2019

Catalogue Hache


Betreft: geakwarelleerde tekening met als onderwerp "De Vischmarkt te Gent".

“Ten behoeve van een oeuvrecatalogus, die in het voorjaar van 1914 door ene Herve Hache werd voorbereid in opdracht van de kunstverzamelaar Rene Van Herrewege (maar die ingevolge oorlogs- omstandigheden jammer genoeg niet kon gerealizeerd worden- er kwam dan later wel, in 1933, een oeuvrecatalogus uitsluitend van de etsen, door Gregoire Le Roy), schreef Dutry in februari 1914 een kleine notitie bij die tekening in zijn bezit, een tekst die o.i. wel een publikatie verdient, omdat hij een aantal interessante gegevens bevat die nu allicht niemand meer zou kunnen achterhalen en die·een pittige kommentaar bevatten bij de ikonografie van de betreffende tekening. “ (Paul Huys).

Boek/artikel over JDB Walker

D.034 BOEK OVER JULES DE BRUYCKER
By Walker 1934. 


https://www.art-books.com/pages/books/60-0059/r-a-walker/jules-de-bruycker-electronic-file

Walker, R. A.
Jules de Bruycker [electronic file].

London: J.M. Dent and Sons, 1934. 22 pp., 12 illustrations. PDF file (approx. 2.25 MB). Originally published in the Print Collector's Quarterly, 1934. File deliverable by email. The first complete Index to the Print Collector's Quarterly, 1911-1950, is available separately at catalogue no. 318-5. Requires Adobe Reader or similar program to view. Item #60-0059

Price: $25.00

Boek over JDB

D.033 BOEK OVER JULES DE BRUYCKER 1933 


Alyn

D.026

In dit boek zit een ets van Jacobus Alyn: JDB 202 



dinsdag 29 januari 2019

Wereldtentoonstelling aquarel


010 AQUAREL GEMAAKT VOOR DE TENTOONSTELLING IN GENT 1913

JDB affiche Petrolium Columbia

https://lib.ugent.be/nl/catalog/rug01:001399568

te verkrijgen in hoge resolutie



D.087 REPORTAGE OVER SUDAN - Jules De Bruycker (1898).








Jos Sudan heeft een kruidenierszaak aan de Goudstraat waar zijn vader einde van de 19de eeuw petroleum verkoopt. Kaarsen waren de belangrijkste vorm van licht voor de gewone man & vrouw ook al omdat gasverlichting met gloeikousen te duur was. Sudan lanceert de gedachte om woningen te verlichten met olie. Hij ziet het groots en richt zijn Ghent Petroleum Company op. Om reclame te maken voor zijn Columbia Oil, vraagt hij aan JDB een affiche te ontwerpen. JDB ontwerpt een affiche die als litho door Franz Poelvoorde wordt bewerkt en gedrukt. Op die affiche zien we de verbaasde Gentenaren die vol bewondering kijken naar een man die een petroleumlamp omhoog houdt als een bijna religieuze handeling. Een wat vreemde reclame waaruit de spot van JDB spreekt over de magie van de modernisering. Kortom het lijkt meer op een karikatuur dan een wervende reclame.

PS

Franciscus Augustus Poelvoorde werd op 12 juni 1868 geboren in Gent als zesde kind van Felix en Rosalie Blondeau. Hij overleed in Gent op 1 maart 1937. In 1900 was hij "graveur, graveerder op steen". Daarna staat hij geregistreerd als steendrukker en nijveraar-drukker.
Op 30 juli 1904 huwde hij met Emerence Marie Van de Voorde (Sint-Laureins 05.01.1875 – Gent 06.07.1928). Zij was kleermaakster en had één dochter, Alice, geboren in Gent op 27 september 1892.
Op het graf staat een levensgrote bronzen engel met de rechter wijsvinger vóór de mond en vleugels scherp naar boven gericht.
Op de rugzijde van een foto van het beeld in het atelier van Verbanck, schreef de kunstenaar eigenhandig: "Engel. Abdij van Orval". Blijkbaar zag Franz Poelvoorde dit beeld in Verbancks atelier en bestelde hij een afgietsel in brons voor het familiegraf waarin zijn echtgenote reeds begraven lag.
 

Pol Anri

 
Pol Anri (Gent 1865 -1953)  



1897 

Vermoedelijk tusen 1897 en 1900 maakt JDBr acht gekleurde tekeningen (pen en aquarel) als illustratie bij het boekje “Zes sprookjes” (Dokter Alwetend, Sneeuwwit en Rozerood, Doornroosje, De Bremer stadsmuzikanten, Assepoester, Van zes mensen) van de Gentse onderwijzer Pol Anri, een (niet gedateerde) uitgave van Ad. Hoste, Gent. In de boekuitgave staan slechts zes van de acht (in privé bezit) bewaard gebleven, niet gesigneerde tekeningen afgedrukt. Het boek zelf maakt geen melding van het auteurschap van JDBr.

Adres : Smidsestraat 16 (24.01) en zelfde straat 56 (30.07).(Paul Huys)





Pol Anri werkte na studies aan de Gentse normaalschool als leraar aan de Toneelschool Gent, en later als hoofdonderwijzer in het Laurentinstituut. Hij richtte in Gent ook de eerste gemeentelijke school voor bijzonder lager onderwijs op. Van 1901 tot 1921 was hij directeur van het stedelijk jongensweeshuis. Daarnaast was Ari ook actief in de journalistiek. Hij schreef onder meer toneelstukken en jeugdverhalen voor Het Laatste Nieuws en Het Volksbelang. In het interbellum was hij eindredacteur van het literaire blad De Vlaamse Gids.





"Paul Anri, Hoofd eener school te Gent"


 

 

D.084 COVER OVER VAN HET BOEK VAN POL ANRI "ZES SPROOKJES"
Dit boek is in te kijken in de bibliotheek van de Koninklijke Bond der Oost-Vlaamse Volkskundige (KVBOV)
Huis van Alijn
Kraanlei 65
9000 Gent

 (checken: houtsneden?)

 

ILLUSTRATIE UIT HET BOEK VAN PAUL ANRI "ZES SPROOKJES" 

 







 PS

Zie: Karel Van de Woestijne: 

Lager onderwijs aan het Institut Central, een Franstalige privéschool in hartje Gent. Hij krijgt thuis ook nog privéles van onderwijzer-dichter Pol Anri. 

Vlaamse Primtieven



Vlaamse Primitieven (Wikipedia)

De term “Vlaamse primitieven” of “primitifs flamands” komt uit de jaren 1840. Toen men onder de invloed van de romantiek de gotische schilderkunst begon te herwaarderen werd de term “primitif” geïntroduceerd om de vroeg Italiaanse schilderkunst te beschrijven.

Naar analogie ging men de laatgotische schilders waarvan de productie in Vlaanderen, Brabant en Doornik te situeren was, "Les Primitifs flamands" of in het Nederlands de "Vlaamse Primitieven" noemen.[12] Het woord 'primitif' moet hier begrepen worden in de betekenis van 'vroeg’, ‘eerst’ of ‘aanvankelijk’ zoals het gebruikt werd om de kunst van Fra Angelico te beschrijven, kunst met een “pureté primitif”. De term was niet bedoeld als een pejoratief epitheton.

Lang voor de tentoonstelling van 1902, in 1842, werd de term al gebruikt om de achterliggende schilderschool te benoemen als de “École primitive flamande”. Hoewel er in België en bij de Franse kunsthistorici nog discussie was over de te gebruiken terminologie, raakte de term snel ingeburgerd door het succes van de zogenaamde "Exposition des Primitifs Flamands", een grote overzichtstentoonstelling gehouden in Brugge in 1902.[13] Dit evenement bracht bij onderzoekers, maar ook bij het grote publiek de schilderkunst uit de lage landen van de 15e eeuw blijvend onder de aandacht.

Het cultuurnationalisme van de Duitsers heeft ertoe geleid dat zij de term Vlaamse Primitieven trachtten te vervangen door een omschrijving die deze school bij het Duitse culturele erfgoed zou onderbrengen. Friedrich von Schlegel was een van de eerste Duitse romantici en cultuurnationalisten die de werken van Jan van Eyck claimden als altdeutschen Gemälden en hij plaatste hem in een Keulse school die al twee eeuwen voor Van Eyck een bloeiperiode doormaakte! 

Max Friedländer.

Voor Friedländer was het onmogelijk om te erkennen dat de meesterwerken van de vroege noordelijke renaissance uit het zuiden of uit de Franse invloedssfeer afkomstig waren hij stelde dan ook dat de term ‘Vlaamse Primitieven’ inaccuraat was omdat in deze school veel schilders voorkwamen van buiten het graafschap Vlaanderen. De Nederlanden daarentegen waren voor hem een integraal deel van de Duitse historie en maakten deel uit van de Duitse cultuur.[16] Van Jan van Eyck maakte hij trouwens kortweg een Duitse schilder.[17] Het was voor hem dus een elegante oplossing om van altniederländische Malerei te spreken waarmee hij die kunststroming incorporeerde in de Duitse cultuur en ontnam aan wat hij zag als de Franse cultuur maar wat in feite Vlaams erfgoed was.


De albums over de tentoonstelling ‘Les Primitifs flamands’ (1902) | Gruuthusemuseum

In de zomer van 1900 wil men in Brussel een tentoonstelling over de Vlaamse Primitieven laten plaatsvinden. Enkele belangrijke bruikleengevers weigeren echter – bruikleengevers uit… Brugge.

Daarop beslist het organiserend comité om de tentoonstelling in Brugge te houden.


PS


Khnopff reisde in 1902 in een fiacre naar de tentoonstelling van de Vlaamse Primitieven – hij wou de vernieuwing in Brugge niet zien.

Wikipedia

The visual language of these prints drew from the Flemish traditions of Brueghel and Bosch as well as the story of Ulenspiegel. Flemish artists of De Bruycker’s generation had rediscovered the art of the Flemish primitives through the exhibition 'Les Primitifs Flamands' ('The Flemish Primitives') held in Bruges in 1902. Each artist had reacted to this rediscovery in a personal way.
Foto van de affiche genomen in tentoonstelling Gaasbeek :





Brugge. Vlaamse Primitieven. tentoonstelling van 400 schilderijen
Amédée Ernest Lynen1902/1902



Details

  • Titel: Brugge. Vlaamse Primitieven. tentoonstelling van 400 schilderijen
  • Maker: Amédée Ernest Lynen
  • Datum: 1902/1902
  • Herkomst: Koninklijke Bibliotheek van België, Prentenkabinet
  • Type: poster
  • Rechten: © KBR, Bruxelles, Cabinet des estampes

Valerieus de Saedeleer & Vlaamse Primitieven



“De tentoonstelling te Brugge over de Vlaamse Primitieven in 1902 heeft op hem een grote indruk gemaakt, voornamelijk Pieter Bruegel. Niet enkel Bruegel, maar evenzeer zijn verblijf te Sint-Martens-Latem én zijn bekering tot het katholicisme zijn de invloeden waarin hij zijn eigen stem, zijn eigen stijl vond.”


http://filistyns.be/ 

Recensie Cyriel Buysse



De Vlaamsche primitieven
Hoe ze waren te Brugge
door Karel van de Woestijne

Uitgave van de Nederlandsche Boekhandel, Gent/Antwerpen.
Met grote liefde en piëteit, met diepe eerbied en bewondering voor vroegere Vlaamse kunst en glorie, werd dit boek geschreven. Het machtige Brugge van de middeleeuwen rijst er glanzend op uit het banale van de moderne kleinsteedsheid, als een rustig, plechtig, symbolisch beeld van onvergankelijke schoonheid. Een ganse zomer heeft het weer voor ons geleefd als in de oude tijden, dáár, in die zalen van de tentoonstelling van Primitieve Vlaamse Meesters, zó schitterend-rijk in kleuren en in vormen, zó diep aangrijpend in al zijn wondere uitingen van realisme, van fantasie en van mystiek, dat wij ons hebben gevoeld, zoals de schrijver het vol ontroering uitdrukt, ‘schroomvallig voor zooveel schoons’.
Wie nog eens iets van die hoge en zuivere emoties na wil voelen, leze dit boekje van innige, eerbiedvolle liefde.

 Uit NRC:

Van de Woestijnes eigenlijke debuut in boekvorm was echter niet Het vader-huis, maar de eveneens in 1903 verschenen beknopte studie De Vlaamsche Primitieven. Hoe ze waren te Brugge, want behalve dichter was Van de Woestijne ook kunstcriticus, romanschrijver en journalist. Er zou nog een aantal bundels kunsthistorische opstellen volgen, grotendeels gewijd aan tijdgenoten als George Minne, Albijn Van den Abeele, Valerius De Saedeleer en Karels broer Gustave van de Woestijne, schilders die allen woonachtig waren in Sint-Martens-Latem, destijds het Barbizon van Vlaanderen. Ook Karel van de Woestijne woonde daar van 1900 tot 1906. 
PS
De tentoonstelling van de Vlaamse Primitieven in 1902 was een bijzondere aanzet voor hun artistieke ommekeer.



http://users.skynet.be/lit/Van_de_Woestyne_LW_2010.htm

"In 1902 bezoeken Karel en hij herhaalde malen de omvangrijke tentoonstelling over de Vlaamse primitieven in Brugge. Ze zijn er allebei geweldig van onder de indruk. Gustave voelt zich als een Vlaamse primitief in de twintigste eeuw, net zoals hij grote bewondering koestert voor de Italiaanse meesters Fra Angelico en Giotto en voor Pieter Bruegel. Al die landelijke, religieuze en traditioneel figuratieve elementen, die hij met een verbazingwekkende snelheid absorbeerde, bezorgen hem oppervlakkig gezien een vrij bedaagd imago. De prachtige tentoonstelling in het Museum voor Schone Kunsten in Gent (tot 27 juni 2010) en het degelijke boek dat bij die gelegenheid bij het Mercatorfonds is verschenen, doen de waarheid evenwel geen geweld aan wanneer ze hem als een 'onorthodoxe modernist' presenteren".


Karel van de Woestijne (1903), ‘De Vlaamsche Primitieven, hoe ze waren in Brugge’. Gent-Antwerpen: Den Nederlandschen Boekhandel. Zie ook in Verzameld werk. Deel 4. Beschouwingen over literatuur en kunst · dbnl
https://www.dbnl.org/tekst/woes002verz06_01/woes002verz06_01_0002.php




CLAIRE VAN AUTRYVE

Litho D319 CLAIRE VAN AUTRYVE


Gesigneerde litho - bestaat in grote aquarelle
DVC 

 



A.222 CLAIRE VAN AUTRYVES 
Aquarel, H 40 - B 19
Claire van Autryve in het atelier van Jules De Bruycker circa 1914





A.223 CLAIRE VAN AUTRYVES 1912 

Huwelijksaankondiging Claire Van Autryve en de Meulenaere - Ghent University Library
https://lib.ugent.be/catalog/rug01:002490928

Tekening B0232 VIEILLE

Bestaat in litho 

 

 

 

maandag 28 januari 2019

JDB tekende op het terras van de Wilson



Wilson
Gebouwd rond 1912 door de architect Janssens.
Hoekhuis met de Koornmarkt, met drie bouwlagen van respectievelijk zes en acht traveeën onder mansardedak (leien) met houten dakkapellen en dakvenster (Koornmarkt), rond 1912 gebouwd naar ontwerp van architect Janssens, geïnspireerd op de bouwaanvraag van het huis, Jan Breydelstraat nummer 42 van 1705.

Horizontaal belijnde bak- en natuurstenen gevels met waterlijsten en kroonlijst, geritmeerd door kruiskozijnen met verticaal doorlopende penanten van hardsteen; panelen en vruchtenfestoenen op de borstwering.

Gevel (Koornmarkt) met middenrisaliet van vier traveeën met bekronend dakvenster tussen vleugelstukken onder een gebogen fronton; siervazen op schouder- en topstuk.

Gewijzigde begane grond met aangebouwde pui (café-restaurant) met behouden korfboogdeuren in rechtertravee.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.



Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke
Naam

Thomas Woodrow Wilson was de eerste Amerikaanse president die ons land bezocht. Op 18 en 19 juni in 1919 kwam hij naar Brussel, Charleroi, Mechelen en Leuven. Hij ontmoette koning Albert en bezocht het parlement.
In 1916 werd Wilson met een grote meerderheid herverkozen. 

PS
"Janssens, geïnspireerd op de bouwaanvraag van het huis, Jan Breydelstraat nummer 42 van 1705"

"Dit complex op de hoek van de Jan Breydelstraat en de Burgstraat in Gent werd in 1706 opgetrokken in classicerende barokstijl. De achtergevel van het hoekcomplex kijkt uit op de Lieve. In 1993 werd het complex beschermd als monument."





Wilson (1920):







Uit de jaren 50':
Gent: panoramazicht op de Cataloniëstraat, de Sint-Michielshelling en de Sint-Michielskerk, 1924-1940. Beeldenbank.









Wilson (1928)




Zicht op de Korenmarkt vanaf de Veldstraat met uiterst links "Hotel Wilson" en een twee-asser op lijn 3, andernaal zonder lijnbord. Op het plein twee "Expo"-trams, waarvan het eerste dienst doet op lijn 4.
Het beeld is heel nauwkeurig te dateren. De "Gazette van Gent" vermeldt op 13 mei 1926: "Op de Korenmarkt is de ondernemer Myncke voor rekening van het trambeheer bezig aan de oprichting van een nieuwe aubette. Ze is ontworpen door de heer P. Verberkt uit de Van Wittenberghestraat.
Het gebouwtje zal 7 meter lang zijn en in twee compartimenten worden verdeeld. Het ene is voor de reizigers bestemd, het andere zal ingericht worden als bureel voor de dienstcontroleur. Een trap zal toegang geven tot een plaats in de keldering die zal gebruikt worden door het personeel."
En op 18 oktober van hetzelfde jaar: "Deze week is men begonnen met de afbraak van de kiosk op de Korenmarkt. Een schoon en nuttig werk. Geheel het bovendeel is reeds weggenomen. Voorlopig zal het onderste stuk nog wat blijven staan, maar weldra zal het ook verdwijnen" (* echter pas in april 1928!)
Op de prentkaart staan én het nieuwe wachthuisje én de kiosk, dus...
(uitgeverij "Thill", Brussel)


Naam

"While there is no mention of which Wilson they might have named it after, Woodrow Wilson became President of the U.S. in 1912, and was presumably popular in Belgium after 1917, for bringing the U.S. into WWI.

"That's correct. Hotel Wilson was named after the president of the U.S., and around the same time a square in front of the former railway station was called 'Woodrow Wilsonplein'."

PS

Van Biesbroeck in






Jules Van Biesbroeck (jr.), geboren Julius Pieter Emmanuel van Biesbroeck (1873-1965), was een Belgisch tekenaar, schilder, beeldhouwer en ontwerper.

Jules Van Biesbroeck was de huiskunstenaar van de Gentse Socialistische Arbeidersbeweging. Hij ontwierp wagens, beelden en panelen voor de 1 meivieringen in Gent. Een aantal van zijn monumentale sculpturen zijn nog steeds te zien in het Gentse Citadelpark en op het François Laurentplein. In de Gentse deelgemeente Gentbrugge is er een straat genoemd naar Jules Van Biesbroeck.


PS
Te koop:


Deze champagne emmer is afkomstig uit het voormalig hotel restaurant Wilson op de Korenmarkt in Gent en dateert van de jaren 60. 




Trams





OORLOGSTAFEREEL IEPER

A0099 OORLOGSTAFEREEL IEPER 

 

 

zondag 27 januari 2019

Fragment

A0092 FRAGMENT UIT OORLOGSTEKENING 1914-1918 

 

KRADFAHRER

A0077 OORLOG 1940-1945 KRADFAHRER


Deze tekeningen en etsen dienen voor het album "Gens pas de chez nous" 

Kradfahrer: motorcycist

Checken: tekening? 

 

 


Ets KRADFAHRER 1941 (448)


Ets KRADFAHRER 1941(449)







Ets KRADFAHRER 1941(450) Tegendruk
KRADFAHRER 1941(451) Tegendruk

KRADFAHRER 1941(452)




La Mort en Flandre

A0076 LA MORT EN FLANDRE

Gerecupereerd fragment uit oorlogstekeningen 1914-1918
Allen gemaakt in het Winchester atelier van Londen op invitatie van Brangwyn 

 

La Mort en Flandre

A0075 LA MORT EN FLANDRE


Gerecupereerd fragment uit vernietigde oorlogstekeningen 1914-1918 

 

 

Kermesse Noir oorlogstekening

 

 

 

In 1919 op 26 mei betaald Graaf Jean de Hemptinne, Président du Comité Provencial de Secours et d'Alimentation, 2500 Bfr als voorschot op de tekening "Kermesse Macabre". Bij de terugkeer van De Bruycker uit Londen wordt het saldo van nog eens 2500 Bfr betaald.
In maart 1922 wordt het werk in expositie getoond bij Giroux en krijgt het de naam "Kermesse Noir". Op deze expositie kostten de oorlogswerken nog enkele duizenden franken meer, wat voor die tijd gigantische bedragen waren.
Verzameling Dexia//Belfius Bank

L'ARBRE POURRI

A0063 L'ARBRE POURRI 

Zeer prestigieuze oorlogstekening (1418) welke JDB wou vernietigen in 1940 omdat deze politiek getint was
Men ziet op de achtergrond het Europees Parlement die er met de kas vlucht

 

 

De Idealist

A.020 DE IDEALIST

Oorlogswerk

 

 

La Mère Poule

A0097 LA MERE-POULE OORLOGSTEKENING 1914-1918 

 

 

Hotel Ganda

 Hotel Ganda




Wanneer Karel van de Woestijne ca. 1910 uit Brussel op bezoek kwam naar Gent, logeerde en at hij in het hotel-restaurant Ganda. Toen hij bijvoorbeeld in april 1909 naar Gent ging voor een opvoering van het toneelstuk Starkadd van Alfred Hegenscheidt, schreef hij aan zijn vriend De Bom: "Wilt ge komen in het koffiehuis Ganda (Brabantdam, voortzetting Vlaanderenstraat)? Gij zult er ons vinden om 5.15 u. Hopen Streuvels met u te zien. Ik geef u den wijzen raad, gratis: logeer niet, eet niet in Gambrinus, maar in Ganda: 't is er niet duurder, en beter. Daarenboven: Herckenrath heeft er kamers laten voorbehouden, zoodat ge u om niets bekommeren moet. We kunnen er ook samen souperen vóor we naar het theater gaan. En na afloop hebben we er gezellige bijeenkomst in een afzonderlijk, keurig bovenzaaltje." (brief van 9 april 1909)



A0078 GENS PAS DE CHEZ NOUS


Duitse bezetters getekend op een menukaart van het hotel Ganda te Gent 

 

“Op paasavond, 10 april 1909, beleeft de VVTV haar eerste hoogtepunt. In de Minardschouwbur g in Gent brengt de jonge troep Alfred Hegenscheidts Starkadd op de planken. 10 Jan Oscar de Gruyter speelt de titelrol en voert de regie, op basis van enkele regie-aanduidingen van Arie vanden Heuvel. Karel van de Woestijne, August Vermeylen, Emmanuel de Bom en Stijn Streuvels zijn enthousiaste toeschouwers. Achteraf zetten de schrijvers samen met de acteurs van de VVTV , waaronder P.G. van Hecke en zijn bevallige vriendin Stella van de Wiele, de bloemetjes buiten in het luxueuze, nieuwe hotel Ganda in de Vlaanderenstraat in Gent. 11 Het gaat er daar nogal onstuimig aan toe. 12 Een paar dagen later reageert Van de Woestijne op een niet bewaarde brief van Firmin van Hecke: ‘Mijne vrouw herinnert zich niet zoo heel bepaald meer dat er iets verkeerd zou plaats hebben gehad op den Starkadd-avond. Het zal dan ook van weinig beteekenis geweest zijn. Hadden wij overigens bijna allen, bij den gewekten geestdrift, niet een deel van ons evenwicht in denken en uiten verloren?’ 13 Uit Van de Woestijnes brief kunnen we opmaken dat er ‘iets’ gebeurd is, waarin zijn vrouw , Mariette van Hende, betrokken is geweest. Firmin moet het gênant gevonden hebben, maar Karel tilt er niet zwaar aan.  “


Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...