dinsdag 29 januari 2019

JDB affiche Petrolium Columbia

https://lib.ugent.be/nl/catalog/rug01:001399568

te verkrijgen in hoge resolutie



D.087 REPORTAGE OVER SUDAN - Jules De Bruycker (1898).








Jos Sudan heeft een kruidenierszaak aan de Goudstraat waar zijn vader einde van de 19de eeuw petroleum verkoopt. Kaarsen waren de belangrijkste vorm van licht voor de gewone man & vrouw ook al omdat gasverlichting met gloeikousen te duur was. Sudan lanceert de gedachte om woningen te verlichten met olie. Hij ziet het groots en richt zijn Ghent Petroleum Company op. Om reclame te maken voor zijn Columbia Oil, vraagt hij aan JDB een affiche te ontwerpen. JDB ontwerpt een affiche die als litho door Franz Poelvoorde wordt bewerkt en gedrukt. Op die affiche zien we de verbaasde Gentenaren die vol bewondering kijken naar een man die een petroleumlamp omhoog houdt als een bijna religieuze handeling. Een wat vreemde reclame waaruit de spot van JDB spreekt over de magie van de modernisering. Kortom het lijkt meer op een karikatuur dan een wervende reclame.

PS

Franciscus Augustus Poelvoorde werd op 12 juni 1868 geboren in Gent als zesde kind van Felix en Rosalie Blondeau. Hij overleed in Gent op 1 maart 1937. In 1900 was hij "graveur, graveerder op steen". Daarna staat hij geregistreerd als steendrukker en nijveraar-drukker.
Op 30 juli 1904 huwde hij met Emerence Marie Van de Voorde (Sint-Laureins 05.01.1875 – Gent 06.07.1928). Zij was kleermaakster en had één dochter, Alice, geboren in Gent op 27 september 1892.
Op het graf staat een levensgrote bronzen engel met de rechter wijsvinger vóór de mond en vleugels scherp naar boven gericht.
Op de rugzijde van een foto van het beeld in het atelier van Verbanck, schreef de kunstenaar eigenhandig: "Engel. Abdij van Orval". Blijkbaar zag Franz Poelvoorde dit beeld in Verbancks atelier en bestelde hij een afgietsel in brons voor het familiegraf waarin zijn echtgenote reeds begraven lag.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...