maandag 28 januari 2019

JDB tekende op het terras van de Wilson



Wilson
Gebouwd rond 1912 door de architect Janssens.
Hoekhuis met de Koornmarkt, met drie bouwlagen van respectievelijk zes en acht traveeën onder mansardedak (leien) met houten dakkapellen en dakvenster (Koornmarkt), rond 1912 gebouwd naar ontwerp van architect Janssens, geïnspireerd op de bouwaanvraag van het huis, Jan Breydelstraat nummer 42 van 1705.

Horizontaal belijnde bak- en natuurstenen gevels met waterlijsten en kroonlijst, geritmeerd door kruiskozijnen met verticaal doorlopende penanten van hardsteen; panelen en vruchtenfestoenen op de borstwering.

Gevel (Koornmarkt) met middenrisaliet van vier traveeën met bekronend dakvenster tussen vleugelstukken onder een gebogen fronton; siervazen op schouder- en topstuk.

Gewijzigde begane grond met aangebouwde pui (café-restaurant) met behouden korfboogdeuren in rechtertravee.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.



Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke
Naam

Thomas Woodrow Wilson was de eerste Amerikaanse president die ons land bezocht. Op 18 en 19 juni in 1919 kwam hij naar Brussel, Charleroi, Mechelen en Leuven. Hij ontmoette koning Albert en bezocht het parlement.
In 1916 werd Wilson met een grote meerderheid herverkozen. 

PS
"Janssens, geïnspireerd op de bouwaanvraag van het huis, Jan Breydelstraat nummer 42 van 1705"

"Dit complex op de hoek van de Jan Breydelstraat en de Burgstraat in Gent werd in 1706 opgetrokken in classicerende barokstijl. De achtergevel van het hoekcomplex kijkt uit op de Lieve. In 1993 werd het complex beschermd als monument."





Wilson (1920):







Uit de jaren 50':
Gent: panoramazicht op de Cataloniëstraat, de Sint-Michielshelling en de Sint-Michielskerk, 1924-1940. Beeldenbank.









Wilson (1928)




Zicht op de Korenmarkt vanaf de Veldstraat met uiterst links "Hotel Wilson" en een twee-asser op lijn 3, andernaal zonder lijnbord. Op het plein twee "Expo"-trams, waarvan het eerste dienst doet op lijn 4.
Het beeld is heel nauwkeurig te dateren. De "Gazette van Gent" vermeldt op 13 mei 1926: "Op de Korenmarkt is de ondernemer Myncke voor rekening van het trambeheer bezig aan de oprichting van een nieuwe aubette. Ze is ontworpen door de heer P. Verberkt uit de Van Wittenberghestraat.
Het gebouwtje zal 7 meter lang zijn en in twee compartimenten worden verdeeld. Het ene is voor de reizigers bestemd, het andere zal ingericht worden als bureel voor de dienstcontroleur. Een trap zal toegang geven tot een plaats in de keldering die zal gebruikt worden door het personeel."
En op 18 oktober van hetzelfde jaar: "Deze week is men begonnen met de afbraak van de kiosk op de Korenmarkt. Een schoon en nuttig werk. Geheel het bovendeel is reeds weggenomen. Voorlopig zal het onderste stuk nog wat blijven staan, maar weldra zal het ook verdwijnen" (* echter pas in april 1928!)
Op de prentkaart staan én het nieuwe wachthuisje én de kiosk, dus...
(uitgeverij "Thill", Brussel)


Naam

"While there is no mention of which Wilson they might have named it after, Woodrow Wilson became President of the U.S. in 1912, and was presumably popular in Belgium after 1917, for bringing the U.S. into WWI.

"That's correct. Hotel Wilson was named after the president of the U.S., and around the same time a square in front of the former railway station was called 'Woodrow Wilsonplein'."

PS

Van Biesbroeck in






Jules Van Biesbroeck (jr.), geboren Julius Pieter Emmanuel van Biesbroeck (1873-1965), was een Belgisch tekenaar, schilder, beeldhouwer en ontwerper.

Jules Van Biesbroeck was de huiskunstenaar van de Gentse Socialistische Arbeidersbeweging. Hij ontwierp wagens, beelden en panelen voor de 1 meivieringen in Gent. Een aantal van zijn monumentale sculpturen zijn nog steeds te zien in het Gentse Citadelpark en op het François Laurentplein. In de Gentse deelgemeente Gentbrugge is er een straat genoemd naar Jules Van Biesbroeck.


PS
Te koop:


Deze champagne emmer is afkomstig uit het voormalig hotel restaurant Wilson op de Korenmarkt in Gent en dateert van de jaren 60. 




Trams





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...