dinsdag 29 januari 2019

Pol Anri

 
Pol Anri (Gent 1865 -1953)  



1897 

Vermoedelijk tusen 1897 en 1900 maakt JDBr acht gekleurde tekeningen (pen en aquarel) als illustratie bij het boekje “Zes sprookjes” (Dokter Alwetend, Sneeuwwit en Rozerood, Doornroosje, De Bremer stadsmuzikanten, Assepoester, Van zes mensen) van de Gentse onderwijzer Pol Anri, een (niet gedateerde) uitgave van Ad. Hoste, Gent. In de boekuitgave staan slechts zes van de acht (in privé bezit) bewaard gebleven, niet gesigneerde tekeningen afgedrukt. Het boek zelf maakt geen melding van het auteurschap van JDBr.

Adres : Smidsestraat 16 (24.01) en zelfde straat 56 (30.07).(Paul Huys)





Pol Anri werkte na studies aan de Gentse normaalschool als leraar aan de Toneelschool Gent, en later als hoofdonderwijzer in het Laurentinstituut. Hij richtte in Gent ook de eerste gemeentelijke school voor bijzonder lager onderwijs op. Van 1901 tot 1921 was hij directeur van het stedelijk jongensweeshuis. Daarnaast was Ari ook actief in de journalistiek. Hij schreef onder meer toneelstukken en jeugdverhalen voor Het Laatste Nieuws en Het Volksbelang. In het interbellum was hij eindredacteur van het literaire blad De Vlaamse Gids.





"Paul Anri, Hoofd eener school te Gent"


 

 

D.084 COVER OVER VAN HET BOEK VAN POL ANRI "ZES SPROOKJES"
Dit boek is in te kijken in de bibliotheek van de Koninklijke Bond der Oost-Vlaamse Volkskundige (KVBOV)
Huis van Alijn
Kraanlei 65
9000 Gent

 (checken: houtsneden?)

 

ILLUSTRATIE UIT HET BOEK VAN PAUL ANRI "ZES SPROOKJES" 

 







 PS

Zie: Karel Van de Woestijne: 

Lager onderwijs aan het Institut Central, een Franstalige privéschool in hartje Gent. Hij krijgt thuis ook nog privéles van onderwijzer-dichter Pol Anri. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...