donderdag 28 februari 2019

Klein Turkije.




RUE DU CHAPEAU ROUGE A GAND - KLEIN TURKIJE // L'EGLISE ST.NICOLAS (244) (1928)
H 510-B 376
L.R.152









Beelden en info over Klein Turkije: http://www.sint-pietersdorp.be/ppts/A5.pdf :




"Nu spreken nog weinig mensen af in de Chapeau Rouge. Nu al een hele tijd wel in de Roden Hoed. Toch geestig als je beseft dat deze café als naam al zo lang bestaat. "



"In 1521 verbleef hij van 9 tot 16 april in Gent. Daarvan getuigde hij in zijn Tagebuch…
Hij overnachtte er in het Huis der Cruideniers (ook de Rode Hoed genaamd), naast de Sint-Niklaaskerk. Op die huisgevel in Klein Turkije nr. 4 getuigt een gedenkplaat (niet geheel precies) van zijn verblijf. Hij werd er waardig ontvangen door Jacob Gheerolfs, deken der schilders. Hij beklom er de toren van de Sint-Janskerk (de latere Sint-Baafs) en zag het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck dat hij “een wonderbaarlijk en zeer knap vervaardigd schilderij” noemde. Hij haalde ook de Gentse sage aan over de Onthoofdingsbrug en maakte diverse schetsen van de leeuw die eerder samen met vier leeuwinnen door Keizer Karel vanuit Tunis aan ene Dominicus van Houcke waren gestuurd en die in het Prinsenhof gekooid waren.
Globaal beschreeef hij de stad Gent als “een fraaie en wonderlijke stad”."





Er is ook een tekening (wel op de website, niet in bezit van John).




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...