donderdag 28 februari 2019

Wynantz

Jean-Baptiste Joseph Wynantz

Jean-Baptiste Joseph Wynantz was een Nederlands aquarellist die tussen 1820 en 1823 verschillende aquarellen van de stad Gent schilderde. De stad maakte toen deel uit van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830).

Tussen 1820 en 1823 schilderde Jean-Baptiste Joseph Wynantz talrijke aquarellen van verschillende stadsgezichten van Gent. De aquarellen geven een uniek, kleurrijk en rijkgeschakeerd beeld van het ongerepte Gent van toen. Sindsdien is Gent ingrijpend gewijzigd door de industrialisering, de urbanisatie, de nieuwe verkeersinfrastructuur en de stedelijke vernieuwingsprojecten. Het stadsarchief Zwarte Doos bewaart 134 aquarellen van Wynantz in haar collectie. Ze tonen 74 verschillende hoekjes van Gent.


Vedute

Vedute zijn gedetailleerde, in grote mate realistische afbeeldingen van een stad, een dorp of een andere plaats. Het kan zowel gaan om schilderijen, tekeningen of etsen. Wynantz maakte gebruik van de techniek aquarelleren om de stadsgezichten van Gent vast te leggen. Dit genre ontstond in de 16e eeuw en belangrijke vedutisti waren Jan van der Heyden (1637-1712) en Canaletto (1697-1768).

Vedutisti, zo werden deze kunstenaars genoemd, zijn selectief in wat ze in wat ze op beeld brengen. Ze kiezen ervoor om elementen weg te laten. In de tijd van Wynantz waren de elementen die de industrialisatie aantoonden niet populair. Dit is één van de redenen waarom dit niet zo duidelijk is op zijn aquarellen. Aan de andere kant was de industrialisatie nog niet erg zichtbaar. Nieuwe industrie vestigde zich binnen historische locaties.

Wynantz had weinig aandacht voor de menselijke aanwezigheid. De aanwezigheid van de mens had enkel tot doel om de monotonie van de architectuur te doorbreken. Hij gebruikte in zijn aquarellen het groothoekperspectief; hierdoor liet hij de gebouwen beter tot hun recht komen.



Jean-Baptiste Joseph Wynantz, Gezicht op het Westerportaal van de Sint-Jacobskerk



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...