woensdag 2 februari 2022

Rembrandt

 Alle Rembrandts

https://www.rijksmuseum.nl/nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/afgelopen/alle-rembrandts

 

Ter gelegenheid van zijn 350ste sterfjaar in 2019 presenteert het Rijksmuseum voor het eerst in de geschiedenis een overzichtstentoonstelling van alle schilderijen, etsen en tekeningen van Rembrandt uit eigen collectie.

Lees minder 

Met topstukken als De Nachtwacht, Marten & Oopjen, Het Joodse Bruidje en De Staalmeesters, beheert het Rijksmuseum de grootste collectie Rembrandt-schilderijen ter wereld en bovendien het meest representatieve overzicht van zijn gehele oeuvre. Het is een unicum, gezien de kwetsbaarheid van de tekeningen en etsen, dat de hele collectie samen wordt getoond. De tentoonstelling Alle Rembrandts geeft een weergaloos beeld van Rembrandt als kunstenaar, als mens, als verhalenverteller en laat zien hoe vernieuwend hij was.

COLLECTIE REMBRANDT IN HET RIJKSMUSEUM

Sinds de recente verwerving van de spectaculaire huwelijksportretten van Marten & Oopjen beheert het Rijksmuseum de grootste collectie schilderijen van Rembrandt ter wereld. De 22 schilderijen, van zijn vroege Zelfportret als jonge man tot zijn late Zelfportret als Apostel Paulus, geven een overzicht van zijn hele leven. Hoogtepunt van de schilderijencollectie vormt Rembrandts allergrootste meesterwerk: de Nachtwacht.

De omvangrijke collectie tekeningen – 60 in totaal - omvat alle periodes en stijlen van Rembrandt waaronder een aantal uitzonderlijke tekeningen uit zijn vroege periode. Van Rembrandts 1300 etsen toont het Rijksmuseum alleen de 300 beste en mooiste exemplaren. Omdat 17de-eeuwse etsen en tekeningen bijzonder kwetsbaar zijn en zeer gevoelig voor licht, worden ze zelden getoond of uitgeleend. Dat het Rijksmuseum nu zijn hele collectie Rembrandt gedurende bijna vier maanden samen presenteert, is een unicum.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...