zaterdag 20 maart 2021

Karel Van Keymeulen

Jules De Bruycker naast ondeugend Lam in galerie Jan Colle (Gent) - Het Nieuwsblad

https://www.nieuwsblad.be/cnt/blkva_20090724_002

Ook vijf portretten van Gentse actrices

Jules De Bruycker naast ondeugend Lam in galerie Jan Colle

24/07/2009 om 00:00 door Karel Van Keymeulen 

Gent - Als u zich rept kunt u nog een concert van de alomtegenwoordige trompettist Bart Maris meepikken in galerie Jan Colle. Hij speelt er op vrijdag om 17.30 uur. Maar er is meer. In de galerie kunt ook de tentoonstelling met onder meer het 'Ondeugend Lam' van Leen Brands meepikken. Ook zijn er vijf portretten van Gentse actrices door Charlotte Bouckaert (een “Acte de Présence” van Marijke Pinoy, Maaike Cafmeyer, Mieke Dobbels, Veerle Malschaert en Wine Dierickx. Deze werken van hedendaagse Gentse dames staan in contrast met een interpretatie van Gent tussen de twee wereldoorlogen, in ongekend en ongezien werk van de Gentse kunstenaar Jules De Bruycker (1870-1945).
De Bruycker geniet vooral vermaardheid als een virtuoos tekenaar met een geweldig oog voor detail. Daarnaast was hij een belangrijke etser. Gent en de mensen van Gent waren zijn belangrijkste onderwerp. Jules De Bruycker zocht nooit het platteland op, zoals veel kunstenaars van toen, maar bleef zijn geboortestad trouw. Hij was een man van de stad.

Hij tekende in de kroeg, in de engelenbak van de schouwburg, in de wachtzaal van het station, op markten of vanop terrassen. Hij was gefascineerd door monumenten en nog meer door ruïnes en versleten gebouwen. Maar hij leefde ook mee met de sukkelaars. Zijn sociale betrokkenheid was groot.

Middeleeuwse kathedralen, vervallen torens en afgebrokkelde stadsmuren vormen het toneel voor een wereld, wemelend van menselijke microben, voortgejaagd in een ziekelijke dans', schrijft kunstkenner Piet Boyens over zijn werk. Humor, sarcasme, spot, een lichte of schalkse toon, het zat er allemaal in. Maar hij kon ook heel scherp zijn, als het over de oorlog ging. De Bruycker zat in de traditie van Brueghel en Dürer, als tekenaar en als mens.

Galerij Jan Colle, Jakob van Caeneghemstraat 16, 9000 Gent. Openingsuren :
Vr—za—ma van 14 tot 18 uur. Zo van 11 uur tot 12u30 en van 15u30 tot 19 uur
Tel. 09- 223 95 50




https://www.nieuwsblad.be/cnt/blkva_20090724_002

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...