zondag 23 februari 2020

Potre Saint Denis Parijs



J.D.B. 246 PORTE ST.DENIS 1927

 

(spiegelbeeld) 

 





J.D.B. 247 A PORTE SAINT DENIS
Tweede staat met opschrift "aan Andrée De Bruycker"
Gevonden door D & Art Onderbergen Gent 2016
H. 511 - B. 608





Triomfboog

 

In plaats van de middeleeuwse poort werd in de 17de eeuw een triomfboog opgericht ter ere van een oorlogsoverwinning van Lodewijk XIV. Op het moment dat JDB daar komt is de omgeving een drukke plek geworden voor het uitgaansleven. De indrukwekkende triomfboog met gedetailleerde heroïsche oorlogsbeelden staat in contrast met de mensen die zich rond en in het café bevinden. Het lijkt wel het triomf van het café. De boog kan niet altijd gespannen staan. 

Typisch JDB hoewel …

Hetzelfde beeld vinden we op een aantal  prentbriefkaarten, foto's, tekeningen en etsen die JDB kon gezien hebben. 

 

 

“De Porte Saint-Denis is in 1672 ontworpen door de architect François Blondel en de beeldhouwer Michel Anguier, onder bevel van Lodewijk XIV, ter ere van zijn overwinningen bij de Rijn en in Franche-Comté. De bouw werd door de stad zelf gefinancierd. De triomfboog verrees op de plaats van een middeleeuwse poort die deel uitmaakte van de omheiningsmuur van Karel de Vijfde.”

 

10de arrondissement Parijs

 

 PS

 

In zijn streven naar representatieve architectuur werd in 1806 begonnen met de bouw van een tweede triomfboog, de Arc de Triomphe op het Place de l’Etoile, wat later de Place Charles de Gaulle werd.

 

Deze triomfboog was een eerbetoon aan zijn legers. De plaatsen waar Napoleon zijn overwinningen behaalde met namen van 660 generaals en officieren zijn in de muren gegraveerd. Sinds 1921 brandt onder deze boog een eeuwigdurende vlam bij het graf van de onbekende soldaat."






Carte Postal






TA-Steinlen, Porte Saint-Denis, Paris Circa 1900



TF Simon (1877-1942)

PORTE SAINT-DENIS, PARIS (1st Etat) Etching, Original, Signed

   


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...