maandag 25 november 2019

Brief Foto Böss

We denken na over de rol van fotografie in het werk van JDB.
In een gesprek met Raf Steel (Saint John Galerie) vernam John over het bestaan van een brief van JDB aan Prosper Böss , waar hij "spreekt van reproducties van tekeningen".
(wordt vervolgd)

Ondertussen de brief kunnen lezen van JDB aan Böss.  JDB vraagt hem een foto te nemen van een tekening zodat hij er een "sterkwaterplaat" kan van maken. Dit is een bewijs dat JDB dus foto's gebruikte om van zijn tekeningen etsen te maken. JDB verwijst in de brief naar het feit dat Böss al eerder zo'n foto genomen had van de Rolweg uit 1907. Dat impliceert dat JDB al vroeg via foto's werkte om etsen te maken.
(wordt vervolgd)


 PS1


Retrospectieve Prosper Böss 1870 - 1951 : Gent, A.A. Galerij St.-John, 29 november - 29 december 1996
Authors: Steel, Emmy --- Steel, Raf
Year: 1996 Publisher: Gent Galerij St.-John



PS 2
Böss zou JDB aangemoedigd hebben om in olieverf te schilderen (zie website John DB):

"In 1913 komen er onder invloed van Prosper Böss een 8-tal olieverfwerken, waaronder het volksfeest aan Sint-Jacobs “De Lochte Genteneers” genoemd."

Verder staat op de website van John te lezen:


Mon Début à l'huile H50,5 B29
Terlinden Dendermonde
13 Maart 2006 aan 13 860 €
Dit werk werd ook verkocht in de gallerij Giroux Brussel op 8 november 1958 en werd via kunstschilder Prosper Böss
verkocht aan graaf Dorsant Goethals voor 1000 BEF in 1916.
Op de site Actoren Letterenhuis lees ik:



In 1913 schildert hij, onder invloed van Prosper Böss, een 8-tal olieverfwerken, waaronder het volksfeest aan Sint-Jacobs De Lochte Genteneers genoemd. 

PS 3

Han Pauwels, Beeldende kunst in Gent tijdens WO I(1914-1918). Ugent. :


Prosper Böss (1870-1951) is een befaamd portrettekenaar die in 1914 nog ontbonden wordt aan het Vaticaan voor de opdracht een portret te maken van Kardinaal Ferrata. In de jaren die er op volgen maakt hij enkel portretten van zijn dochter: Elisabeth met Popje (1915), Elisabeth à l’age de 14 mois (1916), Elisabeth (1917), ... Tientallen schilderijen van zijn dochtertje die hij maakt door gebrek aan andere opdrachten.  


PS4
Voor een overzicht van de tentoonstellingen van Prosper Böss. Zie de master proef van mijn goede kameraad Frank Cotman:

WANT ER KOMEN ANDERE TIJDEN ... OVER SCHILDERS EN DE GENTSE KUNSTWERELD 1880-1914


PS5

JDB schreef een opdracht op de ets 'Tenor ' (zie ook verder op deze blog). Met dank aan dokter Keersmaekers die een foto nam van de echterkant van de ets (privé collectie).






PS6




Böss speelt ook een rol in het verhaal in de diefstal van het Lam Gods. Speurroute.

Was het de bedoeling van Arsene Goedertier om met de bergplaats iemand verdacht te maken?
Goedertier had alvast één man waarmee hij meermaals in botsing gekomen is, namelijk Prosper Boss net zoals Arsene een kosterszoon met wie hij zelfs in zijn jonge jaren op de kosterschool zat, de vader van Prosper Boss was koster in de Heilige Kerstkerk te Gent, een andere benaming voor die kerk is de Sint Salvatorkerk gelegen in de sleepstraat te Gent, dat Prosper Boss geen vriendschappelijke relatie had met Arsene Goedertier kunnen we misschien besluiten uit het feit dat Prosper Boss gerechtelijke stappen ondernam om zijn betrekking als directeur van de Wetterse tekenacademie te behouden, vader Goedertier had namelijk bij het Wetterse gemeentebestuur bedongen dat zijn zoon Arsene op dat postje zou komen onder het voorwendsel dat Boss niet van Wetteren was maar van Gent en hij duurder was vanwege de verplaatsingsonkosten, Boss won dit geding, als dan later Arsene door bemiddeling van zijn vader leraar wordt aan de tekenacademie is het diezelfde Boss die bij het Wetterse gemeentebestuur zijn beklag gaat doen over Arsene zijn gedrag en manier van lesgeven. Als Arsene Goedertier sterft wordt Boss gevraagd om een grafrede te houden ter ere van Arsene, Boss weigerde.
Opvallend is dat Boss reeds enkele dagen na Goedertiers dood door Van Ginderachter gevraagd is om samen met hem de tekenacademie te onderzoeken naar het verdwenen paneel, wat hier de reden van was is nog steeds een raadsel, Boss was immers op pensioen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...