maandag 25 november 2019
zondag 24 november 2019
zaterdag 23 november 2019
Brief aan Van Campenhout
vrijdag 22 november 2019
Gekleurde ets/afdruk
zondag 17 november 2019
Koperplaten
Het Museum verwierf ook - door tussenkomst van ere-conservator Paul Eeckhout - de reeks ‘Gens de chez nous’ van Jules de Bruyker (inkttekeningen van uit een café aan de Korenmarkt). Daarnaast ontving het museum 140 koperplaten als schenking van Mevr. wed. De Bruycker.
To the master engraver (de Ghelderode)
"A Twilight" by Michel de Ghelderode | Weird Fiction Review
The following story appears in the collection Spells by Michel de Ghelderode, out this year from Wakefield Press. It is translated from French by George MacLennan. Michel de Ghelderode (1898−1962) was a Belgian author of drama, poetry, and short stories.
To the Master Engraver Jules De Bruyker (sic)
GHELDERODE Michel de
"Choses et gens de chez nous (2 volumes); Tome 1 : Choses et gens de chez nous; tome 2 : Petite histoire marginale de Belgique."
http://www.ghelderode.be/site_000045.html
Charles Julien Van Der Does (1886 - 1974), marchand de tableaux et littérateur excentrique, qui se faisait appeler Julien Deladoès, exerça une influence certaine sur le Ghelderode des débuts. Qu'on en juge par cette lettre que Ghelderode écrit à son ami le 24 juillet 1920 : "Toi que je regarde comme un génie très puissant, de vieille race et méconnu des canailles, je t'envoie mon salut fraternel, car tu es l'aîné, le plus fort, et l'éducateur de ma pensée". Deladoès fit découvrir au jeune Ghelderode le peintre James Ensor, mais aussi les graveurs Félicien Rops et Jules De Bruycker, Alfred Jarry, Laforgue, etc. Il lui fit aussi découvrir Paris en 1919. Dès 1928, leur relation tourna à la dispute, à propos, notamment, de lettres anonymes. Ghelderode cessa d'écrire à Deladoès. Ce dernier tenta, vainement, de rétablir le contact.
Victor Stuyvaert
Victor Stuyvaert (Gent, 5 november 1897 - aldaar, 2 april 1974) was een Belgisch grafisch ontwerper. Hij werd met name bekend door zijn houtsnijwerk, maar was ook actief als illustrator, aquarellist en etser. Van zijn hand verschenen ruim tweehonderd ex-librissen en ex-musicissen. Ook verzorgde hij illustraties voor ruim 100 literaire werken, waaronder La Reine Morte, Paradise Lost en Don Quichotte. Werk van Stuyvaert is terug te vinden in allerlei musea en prentenkabinetten, zoals in het Gents Museum Arnold Vander Haeghen, waar een kabinet naar hem is vernoemd en veel van zijn werk te bezichtigen is. Hij ontwierp tevens het schild van de Vlaams Economische Kring (VEK) in Gent.
Stuyvaert studeerde tot 1922 aan de Academie van Gent. Niet veel later, in 1924, werd hij werkzaam als tekenleraar op het atheneum in de stad en in 1931 op het Lyceum. Van 1940 tot 1957 keerde hij terug naar de Academie van Gent, nu als docent. Tot de leerlingen in zijn eigen grafisch atelier behoorde onder andere Gerard Gaudaen. Stuyvaert was lid van La Gravure Originale Belge.
Stuyvaerts werk werd in 1919 bekroond met de Prijs voor kleingrafiek West-Vlaanderen en in 1935 met een Ereprijs tijdens de Wereldtentoonstelling in Brussel.
Zie verder: Jules De Bruycker.
Houtsnede
vrijdag 15 november 2019
Kranten
19de eeuw. Ontstaan van de krant als medium (aanvankelijk voor een elite).
Het lezen van een krant wordt een onderwerp waardig om geschilderd te worden.
(zie ook JDB in deze blog - in de reeks Gens de Chez Nous én reclame voor kranten).
Daumier,
donderdag 7 november 2019
Dickens
JDB in zijn atelier dromend over al de beelden die hem fascineren.
Of JDB op de markt met allemaal voorwerpen/etsen ...
Daumier
Honoré Daumier, Het drama (ca 1860) (oil on canvas)
-
Constantinus De Bruycker (1823-1896), een neef van de vader van JDB en een kunstschilder met een zekere reputatie (hij participeerde aan de ...
-
D.135 ALBUM "SITES ET VISIONS DE GAND" checken of ik geen werken bespreek na de aankondiging van het verschijnen van...
-
Hotel Ganda Wanneer Karel van de Woestijne ca. 1910 uit Brussel op bezoek kwam naar Gent, logeerde en at hij in het hotel-restauran...