dinsdag 7 maart 2023

operazangeres







La Canatrice (1902). 

Jonckheere identificeert deze zangeres als Madame Blanche ‘la Chanson des Roses’ zingt (de informatie is afgeleid van de partituur van de pianist… - Jonckheere).

 

[Afb. 48].346 

 

 

“De publiciteit voor het Bockbier, de Franse opschriften en de kokette verschijning van de ‘cantatrice’ doen vermoeden dat het hier om een zeldzame illustratie van een Gents café-concerttafereel gaat. Een café-concert onderscheidde zich immers van het gewone café door de aanwezigheid van een podium waarop een programma van diverse attracties te zien was: zangers en zangeressen, maar ook dansers en andere foorattracties, die veelal door piano en soms zelfs een orkest werden begeleid. De toeschouwers namen plaats aan tafels voor het podium”. 




Zie: Le Serveuse De Bock van Eduard Manet. 














Zie JDB's werk rond operazangeressen.


Zie web-site van JDB Stichting 
A.014 DE CANTATRICE, VINA BOVI, OPERA GENT
In het Lincoln Center in N.Y werd een zaal naar de naam van deze Gentse Diva genoemd.

Dat kan niet gezien de aquarel uit 1902 is en Vina Bovy geboren is in 1902. 






Dit kan niet Bovy zijn die geboren is in 1900. 




La Cantatrice (1902):







Het gaat om Madame Blanche

De aquarel ‘Cantatrice’ van Jules De Bruycker uit 1902 illustreert het optreden van ene ‘Madame Blanche’ die ‘la Chanson des Roses’ zingt onder pianobegeleiding op een bescheiden podium in een café [Afb. 48].346 De publiciteit voor het Bockbier, de Franse opschriften en de kokette verschijning van de ‘cantatrice’ doen vermoeden dat het hier om een zeldzame illustratie van een Gents café-concerttafereel gaat. Een café-concert onderscheidde zich immers van het gewone café door de aanwezigheid van een podium waarop een programma van diverse attracties te zien was: zangers en zangeressen, maar ook dansers en andere foorattracties, die veelal door piano en soms zelfs een orkest werden begeleid. De toeschouwers namen plaats aan tafels voor het podium.


Deze informatie valt af te leiden uit inscripties op de partituur van de pianist en in de achtergrond van de aquarel ‘Cantatrice’.


Bos Bier bij Manet: La Serveuse de Bos

In een café chantant. 





Le Bon Bock (1873)

Édouard Manet (French, 1832–1883)

Bock is a dark, rich beer made in the spring. This vivid depiction of a drinker recalls the animated portraits by seventeenth-century Dutch masters like Frans Hals that Manet greatly admired.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...