zaterdag 11 mei 2019

Masereel oorlog



Vanaf 2 april 2017 loopt een grote tentoonstelling over Frans Masereel in Mu.Zee in Oostende. In de tentoonstelling zijn ook twee houtblokken van Masereel uit de collectie van Amsab-ISG opgenomen.
Een eeuw geleden, in 1917, sneed Frans Masereel Debout les morts. Résurrection infernale, een vlijmscherpe aanklacht tegen de gruwel van de Eerste Wereldoorlog.
Debout les morts, een reeks van negen houtsneden en een frontispice, werd een van Masereels meest bekende en tegelijk ook meest geëngageerde werken. Het begin ook van wat kenmerkend zou worden voor zijn later werk: reeksen houtsneden, zonder woorden, waarin hij op een scherpe, rake manier een beeld schetst van zijn tijd. Dikwijls doorspekt met humor, bedoeld om door iedereen begrepen te worden, verspreid onder de vorm van betaalbare beeldromans.

Honderd jaar later is het werk van Masereel nog altijd actueel, zijn antimilitarisme en pacifisme, zijn, ondanks alle onheil, optimistische levenshouding. Het zal geen toeval zijn dat juist nu de belangstelling voor zijn werk overal opflakkert. Er is de tentoonstelling die loopt van 2 april tot 3 september en in juni gaat een nieuwe film over Masereel in première (daarover meer in een volgende nieuwsbrief).
De tentoonstelling in Oostende brengt het werk van Masereel,  waaronder twee blokken uit de collectie van Amsab-ISG, in dialoog met de huidige samenleving via het werk van hedendaagse kunstenaars uit Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Amerika: Mary Evans, Anton Kannemeyer, Glenn Ligon, Dan Perjovschi, Billie Zangewa, William Kentridge, Philip Aguirre y Otegui, Slavs and Tatars, Kerry James Marshall en Papa Mfumu’eto 1er. De tentoonstelling benadrukt de maatschappelijke betrokkenheid van de kunstenaars. Zoals Masereel benaderen ze onderwerpen die hen persoonlijk aangrijpen en die ze bespreekbaar maken door ze om te zetten in beelden.
Frans Masereel en hedendaagse kunst: verzet in beelden
Mu.ZEE, Oostende, van 1 april tot 3 september 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Daumier

Honoré Daumier, Het drama (ca 1860) (oil on canvas)