vrijdag 26 april 2019

Raas van Gaverestraat JDB 1882


Frank schreef:

- Jules werd ingeschreven op de academie in 1882
- Hij woonde toen in de Bellevuestraat 93 nu Raas Van Gaverestraat. Zoals de
foto aantoont "meer dan vermoedelijk" in een steegje van deze straat (zie
voor nr 95) (foto in bijlage) 

 

  Op basis van de foto (van de kaart) zou het dit beluik zijn: 

 
RS

RS

RS

Raas van Gaverstraat
Beschrijving




Vroegere Bellevuestraat naar een herberg "Belle vue" bij de Rozemarijnbrug. Vrij smalle straat met gebogen tracé tussen de Rozemarijnstraat en de Ekkergemstraat, verbreed in 1836. Kleinschalige bebouwing met overwegend breedhuizen met twee of drie bouwlagen, aanvankelijk met voorgevelbepleistering, heden echter vaak vervangen door vernieuwde parementen van al dan niet geglazuurde baksteen. Achter een vroeg 19de-eeuwse huizenrij bevindt zich een goed bewaard beluik (nummer 9-33). Enkele doorsnee bakstenen huizen in zakelijke of art-decogetinte stijl van rond 1930 (nummer 59-61, gesigneerd A. Renier, nummer 132, 134) zijn te vermelden te midden van de reeds talrijke nieuwe bouw (voornamelijk langs de pare straatzijde nummer 20 tot 94).



Beluik

Aan weerszijden van een in begin 19de eeuw reeds bestaande steeg met smalle overbouwde toegang bevinden zich twee beluikjes (nummer 9-23 en nummer 25-33), thans door studenten bewoond en opgeknapt.

Nummer 9-23, van 1837 incorporeert in nummer 911 en 21-23 delen van een oudere structuur. Steegbeluik met relatief brede open toegang (op smallere steeg). Beluikhuizen van twee lage bouwlagen onder zadeldak (pannen). Rechthoekige of getoogde vensters op hardstenen of tegeldorpels, in verankerde witgekalkte gevel op gepikte plint.


Rozemarijnbrug | DE KUIP – GENT (Belgium)
De Rozemarijnbrug is vernoemd naar een nabij gelegen herberg die de naam “Rozemarijn” droeg. Ook kreeg ze de naam “Belle-Vue” mee eveneens naar een  herberg hier in de buurt.


Dit plan (met aanduiding van de Bellevuestraat) vond ik tijdens de Open Deur Dag van de Zwarte Doos. De tekening n.a.v. een verbouwing:



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...