vrijdag 8 januari 2021

VDW over folklore & JDB

Karel van de Woestijne, Verzameld journalistiek werk. Deel 15. Nieuwe Rotterdamsche Courant november 1926 - januari 1929. Met enkele aanvullingen 1906, 1910 · dbnl


VDW over de tentoonstelling van de Bond:
"Want deze tentoonstelling biedt waarlijk nieuws, dat, hoop ik, voor het museum afdoend zal behouden blijven. Er is hier onder meer, maar hoofdzakelijk, eene zeer ruime verzameling teekeningen naar volkstypes, zooals zeer zeker geen enkel ander folkloremuseum ter wereld ze weet aan te toonen.

Denkt men aan volkstypes, dan krijgt men voor zijn oogen: den lantaarnaansteker, den aanplakker, den lijkbidder, den man der vuilniskar, den politieagent, den nachtwaker, de melkboerin, den groentenman of zijne wederhelft, den orgeldraaier, den kreupele, blinde of eenvoudig-gave beroepsbedelaar;  “

VDW over JDB als folklorist:


"Van dergelijke, schreeuwend-realistische, tot karikatuur toe geïndividualiseerde types, in alle tegenstelling van wat men elders ziet, overtuigende arche-types te kunnen maken, is alleen weggelegd aan een groot kunstenaar. De kunstenaar, die dit voor Gent vermocht; die van einde der jaren tachtig de Gentsche straten afgeloopen heeft om dergelijke exemplaren van menschelijkheid na te teekenen in een onafscheidelijke schetsenboek, is de groote, beroemde Jules de Bruycker, - die er nooit aan gedacht heeft, eens een nieuwe gedaante te zullen geven aan een onderdeel der folklore. Dikwijls heb ik met hem zulk een type nagewandeld die, plots gewaarwordend dat men zijn portret aan het maken was, en misschien onder den angst voor eene gevaarlijke tusschenkomst, den teekenaar ten lijve wilde. De teekenaar heeft het nooit ontmoedigd, zooals uit deze tentoonstelling blijkt. Mij geeft het de ijdelheid, dat ik er aan meêgeholpen zou hebben……"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...