zondag 10 maart 2019

Pont de la Décollation (Sites et Visions)


zie tekening

A0216 DE ONTHOOFDINGSBRUG
Komende van de Jan Breydelstraat en gaan naar het Veerleplein
Paul beschreef deze tekening in de Ghendsche Tydingen 15/05/1995
Deze brug noemt nu de Hoofdbrug 
 
 


* vragen aan John om dat te lezen (Paul Huis)


J.D.B. 303 MAISONS PONT DE LA DECOLLATION 1932
H 248-B 167
L.R.N.M.

n


J.D.B. 304 MAISONS PONT DE LA DECOLLATION 1932
H 248-B 157
L.R.189
De plaat is versneden in de breedte.


LDV: Dit is weer een zicht vanop de Hoofdbrug (Gravensteen) richting Grasbrug. Met, zoals reeds eerder besproken, de enig nog resterende middeleeuwse houten gevel. Geen spiegelbeeld. 







Wikipedia: "De brug wordt in archieven vermeld in 1274,[2] het was toen een houten ophaalbrug aan de verdedigingspoort van het 's Gravenburg. De houten brug werd in 1371 vervangen door een exemplaar in steen. Die werd op haar beurt vervangen door een houten draaibrug in 1855. In 1874 kwam er opnieuw een stenen brug die in 1950 haar huidige vorm kreeg. Vandaag vormt de brug de verbinding tussen de Burgstraat en de Rekelingenstraat. Vanop de brug heeft men een mooi zicht op het Gravensteen en langs de andere kant op de enige overgebleven houten gevel van Gent".

Erfgoed
"Het belang van de vroege havenfunctie voor dit oude stadsdeel wordt aangetoond door het graven van de zogenaamde Nieuwe Leie in de 10de eeuw. Deze waterverbinding vormt nog steeds de zuidelijke grens van de gebouwen aan het Sint-Veerleplein. Aan de voet van het Gravensteen werd over de Binnenste Oude Leie (nu Lieve) een brug (Hoofdbrug of Onthoofdingsbrug) gebouwd. Het was lang de belangrijkste en oorspronkelijk de enige brug van Gent."


Opgenomen in Sites et Visions

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heinrich Zille

  De Bruycker is perhaps to Ghent what the slightly older and more emphatically political artist Heinrich Zille was to Berlin. (Goddard: 27)...