zaterdag 23 februari 2019

Prenten 17de eeuw





In de 17de eeuw – de Gouden Eeuw - bloeide de grafiek en de handel in prenten. Door de groeiende welvaart werd het drukken van prenten op grote schaal een lucratieve bezigheid. Naast een enorme productie van schilderijen, groeit ook de productie van prenten (met thema’s als portretten, bijbelse scènes, landschappen en stillevens, historische gebeurtenissen als veldslagen – dus ook het nieuws en meer algemene informatie kwam aan bod – waarbij ook spotprenten werden gepubliceerd). De prenten en reproductiegrafiek konden ook dienen om het werk van de kunstenaar bekendheid te geven.






De prenten waren relatief goedkoop en waren te vinden in de kunsthandels en veilingen van die tijd. Er kwamen ook steeds meer uitgevers die prenten lieten maken (bijvoorbeeld van bekende schilderijen, soms werd zo’n prent ingekleurd, zelfs met olieverf: een prentschilderij).


Er kwamen ook kunstliefhebbers - verzamelaars - die hun werken in omslagen of boeken bewaarden en/of in hun kunstkamer tentoon stelden (zie Het Rembrandthuis).

Er zijn een aantal afbeeldingen bewaard waarop we de nieuwe cultuur zien ontstaan rond het produceren, verkop en verzamelen van prenten.

Rembrandt maakte een Portret van Abraham Francen in een kamer met kunstvoorwerpen en een album met papierkunst voor zich op tafel, ca. 1657, ets, droge naald en burijn, 15,8 x 20,8 cm., (Het Rembrandthuis).


(zie ook verder op deze blog)




Kunsthandel: 


illustratie


Anoniem, toegeschreven aan Salomon de Bray, Interieur van een boek- en kunstwinkel, ca. 1625-1630, gewassen pentekening, 7,7 x 7,7 cm., Amsterdam, Rijksprentenkabinet. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...