woensdag 2 februari 2022

Rembrandt en verzamelaar


Portrait of Abraham Francen, Rembrandt van Rijn, 1655 - 1659 (etching, h 158mm × w 210mm)

Verzamelaars
Een netwerk van verzamelaars



Dit is een portret van Abraham Francen, een goede vriend van Rembrandt. Francen was een apotheker en een verzamelaar van kunstvoorwerpen. Rembrandt heeft hem in zijn studeerkamer met voorwerpen uit zijn verzameling afgebeeld. Hij bekijkt een prent of een tekening uit een album dat voor hem ligt. Op zijn bureau staat een oosters beeldje van een man, en een mensenschedel. Aan de wand hangen drie schilderijen uit zijn collectie waaronder een drieluik met een lijst die is gedecoreerd met ornamenten.Rembrandt had een netwerk van zo’n twintig verzamelaars, vaak rijke kooplieden, om zich heen. Hij ontmoette hen op veilingen, deed zaken met hen, verkocht hun zijn werk, portretteerde hen of leende geld van hen. De verzameling als statussymbool Verzamelen was mode onder de gegoede burgerij. Naast zijn contacten met verzamelaars had Rembrandt een groot netwerk van – vaak welgestelde en voorname - klanten voor zijn werk. Met hen wilde hij zijn interesse delen, maar ook wilde hij vermoedelijk graag laten zien wat hij allemaal bezat, en was zijn verzameling een statussymbool.





“Over de kunstverzamelaar Abraham Francen, die een goede vriend van Rembrandt is geweest, wordt gezegd dat hij niet bijzonder vermogend was. Hij zou soms weinig hebben gegeten en gedronken om maar prenten te kunnen kopen”.

“Voor Rembrandt kwamen de moeilijke tijden omstreeks 1652 toen hij 46 jaar oud was en door financiële problemen uiteindelijk zijn bezittingen moest verkopen. In deze periode is hij geholpen door een paar trouwe vrienden, waaronder de verzamelaar Abraham Francen voor wie hij een bijzondere portretprent maakte.”

"Rembrandt portrayed his friend, the apothecary Abraham Francen, in his study. The view of the outside world intruding through the window contrasts with Francen’s concentrated examination of the print or drawing in the quiet solitude of the dark room. The informal mood of the etching is enhanced by Francen’s unbuttoned doublet and the nonchalantly draped curtain."

"Dit is een portret van Abraham Francen, een goede vriend van Rembrandt. Francen was een apotheker en een verzamelaar van kunstvoorwerpen. Rembrandt heeft hem in zijn studeerkamer met voorwerpen uit zijn verzameling afgebeeld. Hij bekijkt een prent of een tekening uit een album dat voor hem ligt. Op zijn bureau staat een oosters beeldje van een man, en een mensenschedel. Aan de wand hangen drie schilderijen uit zijn collectie waaronder een drieluik met een lijst die is gedecoreerd met ornamenten.Rembrandt had een netwerk van zo’n twintig verzamelaars, vaak rijke kooplieden, om zich heen. Hij ontmoette hen op veilingen, deed zaken met hen, verkocht hun zijn werk, portretteerde hen of leende geld van hen. ".





PS zie de verzameling van voorwerpen op de zelfportretten van JDB







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...