zondag 20 januari 2019

Sint Michielsbrug info

Gent: de oude Sint-Michielsbrug, gezien vanaf de Predikherenlei in de richting van de Korenlei en het Landbouwershuis (huis De Lintworm), oktober 1903



Oude Sint Michielsbrug



Zicht vanop het Pakhuis




 De huidige monumentale brug werd in de periode 1905-1909 gebouwd, na de oprichting van het postgebouw. Zowel de Sint-Michielsbrug als het Oud Postgebouw zijn creaties van architect Louis Cloquet. Voorheen lag er een platte draaibrug. De brug is onderdeel van de straat Sint-Michielshelling. 
 
 
ST.-MICHIELSBRUG

De brug ontleent haar naam aan de ernaast staande kerk. Reeds in 1322 vinden we de brug vermeld : "Up sente Meebiels bricge".
Het was, tot in 1406, een houten brug. Dan volgde een stenen brug, welke net als de straat amper drie meter breed was.

In 1754 verbreedde men de straat tot negen meter en men plaatste een houten draaibrug die terug slechts drie meter breed was.
Deze laatste werd vernieuwd in 1817 : het plan werd getekend door de stads- architect De Broe en uitgevoerde door aannemer Fermont voor de prijs van 9.233 fr.

Op 20 augustus 1869 lezen we in de Gazette van Gent : "Beproeving van de nieuw gelegde brug door een wagen met zes paarden bespannen en beladen met 20.000 kg er over tè laten rijden." Deze draaibrug bleef in gebruik tot in 1906. (zie zichtkaart en foto)

In 1900 verscheen een steendruk van A. Heins, die .een nieuwe, verhoogde stenen brug voorstelde. Dit ontwerp voorzag niet alleen de verdwijning van de huizen links, maar van deze rechts, waaronder het huis de Lintworm. Vart dit ontwerp is gelukkig niets terechtgekomen.

In mei 1906 begon de fmna: Van Autryve (dezelfde die in 1913 de herbouw van de top van het belfort zou doen) aan de bouw van de zeer mooie en monumen- tale brug. Het plan werd getekend door architect Cloquet, die ook de plannen had getekend van de Grote Post.

Voor de bouw van deze vaste en verhoogde brug, was het nodig de ganse huizenrij, van aan de Veldstraat tot aan de oude brug, te slopen, tWee hellingen aan te leggen waardoor tevens de Graslei en de Koomlei overbrugd werden en drie trappen te bouwen. De totale kostprijs voor deze brug liep dan ook op tot de niet onaardige som van 812.786 fr.Gelukkig kwam de Staat tussen voor 1/3 in de totale prijs.  


LDV: Op de kaart van Saurel uit 1878 zie de toestand van voor de transformatie van 1913: een klein en smal brugje over de Leie. Met de Koornlei die doorliep tot voor het Predikherenklooster.


De St. Michielshelling (of St. Michielsbrug) is gebouwd nog voor de eerste wereldoorlog (samen met de post) en werd aan de wereld gepresenteerd op de wereldtentoonstelling van 1913.
 
 
Foto van Sacré (na 1913).

Lucas Vanheuverzwijn, Artistieke representaties van de modernisering van Gent rond 1900. 


Edmond Sacré, e.a.Sint-Michielshelling,
Gent stedelijke commissie voor monumenten en stadsgezichten (Stadsarchief Gent de Zwartedoos).

"Door de Sint-Michielshelling is Gent geen bewoonde, maar een bekeken stad geworden. ‘Tentoonstellen’, het is de obsessie van de tweede helft van de negentiende eeuw. De Sint-Michielshelling richt het stadcentrum in als spektakel; tegelijk scène voor de samenzang van drie torens en het inrichten van een ‘zaal’, bovenop de helling. Daar stellen fotografen gehoorzaam hun camera’s op. Daar maakt Sacré zijn oerbeeld van Gent als creatie van de belle époque. Hij heeft daarbij een unieke vondst: het beeld niet vanop de helling maken, maar er links van, zodat de brug zelf deel van het beeld wordt. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...