dinsdag 22 januari 2019

L'HOMME DU BEFFROI DE GAND

L'HOMME DU BEFFROI DE GAND (055) 1914 

 



L'HOMME DU BEFFROI DE GAND (055) 1914 

b

In the former, workers on a skimpy scaffold teetering over Ghent are buzzed by a  monoplane. The figure in the foreground is De Bruycker himself laboring away on the composition, and the figure mounting the ladder with open mouth is De Bruycker's patron, the architect René van Herrewege.47 (John)


https://gentblogt-archief.stad.gent/2014/09/05/albert-sugg-en-de-belle-epoque-in-gent-serie-1-71-museum-stenen-voorwerpen.html

 

Albert Sugg en de Belle Epoque in Gent: Série 1 (71) Museum Stenen Voorwerpen » Gentblogt

Links daarvan staat op de Suggkaart een eenvoudige doopvont uit de 17de eeuw, met ronde geprofileerde kuip. Deze is afkomstig uit de Sint-Pieterskerk te Gent. Waar deze nu staat weet ik niet.

In de hoeken van de refter stonden toen 2 gelijke beelden op een gemetseld verhoog. Links de oorspronkelijke “Man van het Belfort” en rechts het afgietsel daarvan dat te zien is op de Suggkaart. Dit is één van de  4 standbeelden die in 1338 op de hoeken van het Gentse Belfort stond. Het stelt een gewapende poorter voor uit de tijd van Jacob van Artevelde. Het is 2,20m hoog en werd in 1870 naar beneden  gehaald ter gelegenheid van de restauratie van het Belfort en toen eerst voorlopig overgebracht naar de oostelijke kruisgang van de Sint-Baafsabdij en na 1896  naar de refter. Dit heldhaftig beeld werd  door M.Vuylsteke als volgt beschreven in 1870: “kalm en ernstig, de ogen wijd open en in de verte kijkend, vastberaden en waardige houding; gewapend van top tot teen, de dolk aan de zijde, de twee handen op het heft van het zwaard.” Hij was de enige die 5 eeuwen weerstand geboden had aan de tand des tijds en werd gehouwen te Feluy bij Charleroi. In 1913, bij de bouw van de stenen belforttoren werden 4 nieuwe stenen torenwachters geplaatst op de hoeken van de klokkentoren. Ze werden gebeeldhouwd door A. De Beule en Th. Soudeyns naar  model van de enige overgeblevene uit de 14de eeuw en stellen respectievelijk een Sint-Jorisgezel, een Sint-Sebastiaansgezel, een stadstrompetter en een lid van de vleeshouwersnering voor. Deze werden op hun beurt in 1980 gerestaureerd en herschilderd in de oorspronkelijke kleuren van 1913.




 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...