vrijdag 1 januari 2021

Bovy opera


Interview met Vina Bovy
Had u in die tijd contact met andere kunstenaars? Er waren toen heel wat schilders in het Gentse.

Ik heb er velen gekend: Karel van Belle, Geo Verbanck, Jules de Bruycker, Léon en Gust de Smet.

Vina Bovy (1900-1983) was een Gentse sopraan die internationaal actief was tijdens het interbellum. In 1947 was ze tevens een tijdje directrice van de Koninklijke Opera van Gent. Ze had veel contact met de Genste schilders o.a. Jules de Bruycker, Léon en Gust de Smet. Haar eerste optreden vond plaats op 17 september 1916 te Gent waar ze tijdens de opening van een nieuwe feestzaal de aria's uit Roméo et Juliette van Charles Gounod zong. In 1917 werd Bovy lid van het Operagezelschap van de Vlaamse Schouwburg van Gent. Hiermee trad ze tot in 1921 op in de verscheidene Gentse theaters en zong er werk van Franse, Italiaanse (zoals Giacomo Puccini) maar ook van Vlaamse componisten (zoals August De Boeck).



In memoriam Vina Bovy
Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oost-Vlaanderen, jg. 37, (1983), Gent, 1984, p. 243.
Vina Bovy (eigenlijk Malvina Bovi) werd op 22 mei 1900 te Gent geboren. Na studie aan het Gents conservatorium, en een eerste periode van optredens in de Vlaamse Schouwburg te Gent verbleef zij zeer lange tijd in het buitenland. In 1933 maakte zij haar comeback, te Gent, om daarna opnieuw aan opera's en theaters in het buitenland verbonden te blijven tot 1945. In 1947 werd zij benoemd tot directrice van de Koninkrijke Opera te Gent. Geïllustreerd.



 
 
Vina Bovy (Gent, 1900 - 1983) was een Belgische sopraanzangeres die internationaal actief was tijdens het interbellum. Na de Tweede Wereldoorlog was ze tevens een tijdje directrice van de Koninklijke Opera van Gent. Tot vandaag bestond er nog geen biografie over de fascinerende Gentse diva. Schrijver Eric Bauwens brengt daar nu vernadering in. 100 jaar na Bovy's debuut in de Vlaamse Opera herdenkt hij Bovy met een uitgebreide en rijkelijk geïllustreerde biografie.
 
Dit boek beschrijft het levensverhaal van Vina Bovy en laat je kennis maken met de wondere wereld van de opera. Je leest over de geschiedenis van de Gentse theaters, over zowel wereldsterren als minder bekende Gentse zangers, dirigenten en componisten uit de periode van deze Gentse diva. Dit journalistieke werk is geschreven voor een breed publiek dat wil kennismaken met de boeiende wereld van opera en theater, maar ook voor lezers die zich interesseren voor de geschiedenis van de Gentse theater- en muziekwereld in de periode 1875-1960.
 
Het boek ‘Vina Bovy, Gent en de Diva’ van Eric Bauwens is uitgegeven door SNOECK Publishers, telt 224 bladzijden met meer dan 100 illustraties, en is te vinden bij de Gentse boekhandels voor 24 euro.
 
Ook tijdens de Gentse Feesten wordt Vina Bovy gehuldigd met verschillende activiteiten:
  • Expo: In de salons van de opera komt er een tentoonstelling over haar met decorstukken, theaterjurken en fotomateriaal (meer info volgt)
  • Theatervoorstelling: Luk De Bruyker herneemt zijn productie Henri Mon Amour uit 2013. Luk kruipt er in de huid van Henri, chauffeur, secretaris en levensgezel van Vina Bovy.
  • Concert: in Un concerto d'addio speelt Iris Hendrickx de legendarische diva en zingt ze bekende aria's uit het bel canto repertoire. Luk De Bruyker speelt de voorzitter van de vereniging 'de vrienden van het bel canto'

Meer lezen




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...