zondag 9 december 2018

Masereel en JDB in Parijs - Frankrijk



In 1922 verhuist Masereel weer naar Parijs waar hij in Montmartre gaat wonen. Hij heeft zijn werkkamer op de vijfde verdieping met voor het raam een verrekijker waarmee hij de scènes van de stad naar zich toe kan halen. Dit decor vormt, samen met de herinneringen aan Geneve, Wenen, Berlijn en andere steden die Masereel heeft bezocht, de basis voor het beeldverhaal La Ville dat in september 1925 verschijnt. In 1923 schrijft Zweig, waarschijnlijk aan de hand van de voorstudies van La Ville: “Als alle boeken, standbeelden …. verloren zouden gaan en alleen de houtsneden bleven bewaard die hij (Masereel) gemaakt heeft, dan kon men uit deze beelden onze hele tegenwoordige wereld weer opbouwen. Men zou weten hoe we gekleed waren… men zou beurzen en fabrieken, stationsgebouwen en schepen, torens, mode en mensen begrijpen”.

In 1925 bezoekt JDB Frans Masereel in Parijs. JDB is nieuwsgierig naar het geheim is van het internationale succes van zijn vriend. Hij vraagt zich steeds meer af of hij ook niet beter voor meer internationale carrière had gekozen. In elk geval, JDB blijkt gefascineerd door het atelier in Montmarte waar een driepikkel met een verrekijker. JDB geraakte daat niet verzadigd van het kijken (zie Chabot 98). Kijken zonder gezien te worden. Masereel zou JDB aanmoedigen meer werken in Frankrijk te maken met aandacht voor de architectuur van historische gebouwen. En dit leidde tot een aantal tekeningen en etsen van o.a. kathedralen:
Paris (1926), Antwerp (1929, cat. no. 38), Rouen (1930, cat. no. 39), Bourges (1931), and Amiens (1932).

Naast de artistieke motieven is JDB waarschijnlijk ook geïnspireerd door de mogelijke verkoop buiten zijn vast clièntele in het Gentse. Hij verliest ook wel zijn entousiasme en vindt Rouen bijvoorbeeld te pictoresk met gebrek aan karakter. Hij geraakt ook vermoeid van deze werken, zoals bij het afwerken van de platen rond Bourges.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...