woensdag 19 december 2018

Franse soldaat



De Franse soldaat in 1914.


In 1914 zag de Franse soldaat er bijna gelijk uit als in de oorlog van 1870. Door de scharlaken broeken vielen de soldaten direct op en de afwezigheid van helmen gaven weer dat men nog weinig notie had genomen van de vuurkracht van machinegeweren en artillerie. In 1914 leden de Fransen ook hun grootste verliezen.

uitrusting franse soldaat | Wereldoorlog1-locaties.nl



Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog trekken Franse soldaten trots ten strijde in een rood en blauw uniform. Zij weten niet dat zij daarmee de Duitse vijand onbedoeld in de kaart spelen. Terwijl de schootafstand in de 18de eeuw nog nietszeggend is, blijkt al snel dat wapens zich in een paar decennia enorm hebben ontwikkeld. De Fransen zijn schietschijven.

Het gebruik van camouflagekleuren is één voorbeeld van de veranderingen die uniformen van soldaten ondergaan tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Maar ook de introductie van nieuwe wapens zorgt ervoor dat de uitrusting van soldaten verandert.


Volgens dit citaat verschilt de uniform uit Napoleons tijd weinig van de uniform uit het uniform van de Franse soldaten uit het eerste jaar van WO1:



 Volgens de beeld (gebaseerd op een reële foto maar bijgewerkt...) gingen ze ten strijde met sabels:




De Eerste Wereldoorlog zou vooral een artillerieoorlog worden. De Fransen hadden een overwicht aan cavalerie, maar dat was al in 1870 een verouderd wapen gebleken. De cavalerie zou geen rol van betekenis spelen. Artillerie en infanterie, daar ging het om. De Franse soldaten droegen in 1914 nog hun traditionele rode broeken. Die werden vervangen door een minder opzichtige kleur: in 1915 door een kleur ‘le blue horizon’.


Franse uniformen voor 1916: vlnr: Sergent chef, soldaat veldartillerie, geniesoldaat, Infanterist, Infanterist officier, alpenjager, Chasseur ter voet (Chasseur à pied), Chasseur ter paard (Chasseur à cheval), trompettist en dragonder.

Franse uniformen vanaf 1916: vlnr: generaal, kapitein generale staf, luitenant infanterie, infanterist, infanterist, berginfanterist, 2de luitenant kurassiers, dragonder, soldaat veldartillerie



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...