maandag 17 december 2018

Affiche Wereldtentoonstelling De Smet

 

De Wereldtentoonstelling blijkt vooral een verwezenlijking van de franstalige Gentse bourgeoisie. Frankrijk is dan ook dominant aanwezig. En dat alles in tijden van de opkomst van de Vlaamse emancipatiebeweging in het algemeen en de strijd voor de vernederlandsing van de Gentse Universiteit in het bijzonder. De flaminganten protesteren maar behalve kleine rellen blijft het gevolg miniem. Zo wordt de tentoonstelling een demonstratie van de macht en de klorie van de Franse cultuur: uitnodigingen, affiches en uiteindelijk het programma zijn voornamelijk in het Frans. Wat die affiches betreft, krijgen een aantal kunstenaars de opdracht reclame te maken voor de Wereldtentoonstelling. Ook JDB en zijn vriend Léon De Smet maken een affiche.

 

 

Pieter Neirinckx, Affiches sur le rail : les affiches ferroviaires en Belgique, 1833-1985

 

 De affiches van Léon De Smet:

 


 


 Vergelijk met affiche van JDB. Karikaturaal. 

 




Fig. 18 Jules de Bruycker, de hoofdingang van de tentoonstelling, levendig en kleurrijk bevolkt, met vliegtuig en zeppelins, in die tijd sprak iedereen daarover! 23,5 x 37,5 cm, S.A Photogravure Bruxelles.

B.012 POSTKAART VAN DE WERELDTENTOONSTELLING IN 1913


Archief Clauwaert

Er zijn twee andere aquarellen


A.002C AQUAREL GEMAAKT VOOR DE WERELDTENTOONSTELLING IN GENT 1913.
 
 

 

A.002D AQUAREL WERELDTENTOONSTELLING GENT. 

 


 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...