zaterdag 8 december 2018

Affiches

Affichekunst in Oost-Vlaanderen. Uitgever: Gent, Provinciebestuur Oost-Vlaanderen, 1984.

1900. Minard.

Affiches
Wat affiches betreft, die blijken zich tot een apart kunstgenre te ontwikkelen. Toulouse-Lautrec (1864-1901) heeft de affiche tot een apart kunstgenre ontwikkeld en Daumier (1808-1879) experimenteerde me de mogelijkheden van de grafiek in tijdschriften (de affiche die een bloei kende door de opkomst van de lithografie). Een aantal van de aquarellen .. (zie invloed van Toulouse Laurec)

Vanaf 1866 werd in Frankrijk de affichetechniek toegepast en de eigenlijke affiche geboren.
'La belle epoque' heeft van 1895 tot 1918 de affichekunst sterk beïnvloed met Toulouse-Lautrec als onbetwistbare meester, omringd door kunstenaars als Van Gogh, Seurat, Gauguin (Frankrijk) en Van Rysselberghe, Ensor, Evenepoel, Knopff (Vlaanderen).

"De uitvinding van de lithografie heeft de integratie tussen de nieuwe grafische uitdrukkingsvormen en de plastische kunst sterk bevorderd. Constant Montald, Jules van Biesbroeck, Jules de Bruycker en later Herman Verbaere, Lucien de Roeck, Stefan Vermeersch, Maurits Derolez waren de grote vertegenwoordigers van de Vlaamse affichekunst tot in het midden van de XXe eeuw, weldra gevolgd door een jongere generatie,"



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...