zaterdag 11 augustus 2018

Rolweg à Bruges

Ets ROLWEG A BRUGES (038) 1907

ROLWEG A BRUGES (038A) 1907
ROLWEG A BRUGES (038B) 1907 

De magere en dikke schilder.  Misschien twee keer De Saedeleer? Tijdens de jaren in het Pand (1894) was hij mager maar een paar jaar later woog hij 120 kilo. Ook Cis de Kalle kan hier als model gediend hebben.





J.D.B. 038C ROLWEG A BRUGES 1907 FRAGMENT
 




Aquarel:
A.292 ROLWEG TE BRUGGE
Deze aquarel bestaat ook in ets. Op de voorgrond van de ets, ziet u links Valerius De Saedeleer schilderen, voor hem heeft Jules De Bruycker Cies De Walle afgebeeld.(De Leieschilder) De koepel van de kerk achteraan is het klooster waar Guido Gezelle verbleef.
Op de aquarel, is Valerius De Saedeleer niet afgebeeld. 
 
 
 
 





Achteraan zien we de toren van het Engelse Klooster waar Guido Gezelle verbleef. 

  



zie aquarel van De Saedeleer.  

MON CHERE CONFRERE VALERIUS DE SAEDELEER(A.138) 



Zou het Van Neste kunnen zijn? Een Brugse collega? (checkenRS)



 
A.007 GROENTENMARKT TE BRUGGE
Vrij merkwaardig zijn de aquarellen van Brugge bij de felst gekleurde die De Bruycker ooit maakte.
Deze aquarel is zowel links als rechts gehandtekend. 
 
 

 


zie tekenende collega's (zie aparte blog over dit aquarel)
"Iedere stad dient zich aan als drie steden. Dit verhaal gaat over beelden van de stad, dus steeds in meer of mindere mate over de verbeelde stad. Een stad in beelden, maar dus ook in de verbeelding: uitgebeeld én gefantaseerd. Het is de stad zoals de literatuur ze vertelt (in Brugge is dat in de eerste plaats Georges Rodenbach, maar ook Van de Woestijne en Rilke), zoals kunsthistorici haar onderzoeken en stileren (van James Wheale tot Adolphe Duclos), zoals schilders haar interpreteren (Henri Le Sidaner, 1898-99) of graveurs haar ontluisteren (De rolweg, 1907, Jules De Bruycker). Maar ook gebanaliseerde uitspraken als het ‘Venetië’ of het ‘Nürenberg’ van het Noorden maken deel uit van deze constructie." (Dirk Lauwaert in De Witte Raaf). 
 
 
"Een prent van Jules De Bruycker toont de Rolweg in Gezelle's jeugd: een zandweg in een volkse, armoedige buurt met heel veel kantwerksters.  "
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...