donderdag 9 augustus 2018

Cheval Bayard OMMEGENG






11930: Honder jaar België.  


Dat Brussel precies in 1930 met de traditie van de Ommegang aanknoopte, verwondert niet. "De hele 19e eeuw lang waren Europese natiestaten naar een identiteit op zoek geweest. Daarbij grepen ze vaak terug naar roemrijke periodes uit het verleden. In Brussel deed men dat door de Blijde Intrede uit 1549 op te rakelen." 

http://www.ommegang.be/de-ommegang/?lang=nl 

De Ommegang dateert uit het midden van de 14e eeuw. Oorspronkelijk was het een processie ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van de Zavel, die georganiseerd werd door het grote eedverbond van de kruisboogschutters. Al snel sloten de gestelde lichamen van de stad zich bij de processie aan, die ook, of zelfs vooral, een meer werelds karakter kreeg. De processie van 1549 is een van de bekendste voorbeelden. Dat jaar stelde keizer Karel V zijn zoon en opvolger, de toekomstige koning Filips II, voor aan onze gewesten. Bij die gelegenheid probeerde elke stad zich op zijn best te tonen. Brussel deed dat door een Ommegang te organiseren die schitterender was dan ooit. 

"De Ommegang ging minder vaak uit in de 18de eeuw en in de 19de eeuw vond de stoet slechts twee keer plaats. In 1930 werd een moderne versie van de Ommegang gecreëerd op basis van de beschrijvingen van de stoet die Keizer Karel te zien kreeg in 1549.". 

Historische Ommegang - 04 & 06/07/2018  

“Op 4 en 6 juli trekt de Ommegang langs de Grote Markt. Sinds 1549 een kleurrijke processie die de beroemde blijde intrede in Brussel van Keizer Karel V herdenkt. Al bijna vijfhonderd jaar lang defileren meer dan duizend figuranten in historische klederdracht en omringd door reuzen zoals de aartsengel Sint-Michiel (beschermheilige van Brussel), de heilige Goedele en het paard Bayard door de Brusselse straten. Onvergetelijk om mee te maken... “ 
“…vanaf de 15e eeuw een processie waarin een Ros Beiaard voorkwam. Op de meeste plaatsen is deze traditie echter volledig verdwenen, maar steden zoals Ath, Brussel, Mechelen en Dendermonde hebben nog steeds een Ros Beiaard”. 

 


De tekening A0005 DE OMMEGANG TE BRUSSEL


*chekc

* nog heel wat te lezen op dit werk: teksten

J.D.B. 269 CHEVAL BAYARD 1931

 




Le Cheval Bayard monté par les quatre fils Aymon/ Ommgang de Bruxelles – 1930 (aanduiding van JDB klopt niet met 1931)

De sage van de Vier Heemskinderen is een afgeleide van de Frankische roman Les quatre fils Aymon, die zich afspeelt in de Maasvallei. In het oorspronkelijke verhaal wordt het paard, daar le Cheval Bayard geheten, verdronken in de Maas. Zijn Vlaamse evenknie vindt de dood in de Schelde

 UIt Wikipedia:

Het Ros Beiaard is een folkloristisch paard, dat verwijst naar het paard in de sage van de Vier Heemskinderen. De ommegang met dit (houten) paard bestaat nog in Dendermonde, Lier, Aat, Mechelen en Duffel. De folkores van Dendermonde, Aat en Mechelen staan op de lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van UNESCO.
De sage van de Vier Heemskinderen is een afgeleide van de Frankische roman Les quatre fils Aymon, die zich afspeelt in de Maasvallei. In het oorspronkelijke verhaal wordt het paard, daar le Cheval Bayard geheten, verdronken in de Maas. Zijn Vlaamse evenknie vindt de dood in de Schelde.

Standbeelden


Het paard uit de Ros Beiaard Ommegang diende vaak als bron van inspiratie voor kunstenaars. Zo staat in Gent (aan het begin van de Graaf de Smet de Naeyerplaats een bronzen beeld (van Aloïs de Beule en Domein Engels) van het Ros Beiaard als pronkstuk van de wereldtentoonstelling van 1913. 
  • In Dendermonde, op de rotonde aan de Stationsstraat, staat een standbeeld. In Grembergen, aan het winkelcentrum langs de Zeelsebaan, staat een modernere sculptuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...