zondag 10 april 2022

Van Langenhove - Vyncke



Over Van Langenhove (11 november 2009)

We vernamen dat de heer Jean-Pierre Van Langenhove afgelopen weekend uit het leven is gestapt. Hij was een graag geziene figuur in de Leiestreek. Jean-Pierre woonde in Deurle en begon zijn loopbaan als leraar op het VTI in Deinze en als tekenaar bij architect Paul Bollez. Later startte hij zijn eigen verkoopzaal Galerie Van Langenhove in Gent. Hij was zowel gespecialiseerd in de kunstenaars van de Leiestreek als in hedendaagse kunst en hielp heel wat mensen een mooie kunstcollectie opbouwen.

Hij was bovendien zeer actief in Bachte-Maria-Leerne en één van de drijvende krachten van een Leiedorp vol beelden. Voor de kunstminnende Leiestreek is het heengaan van Jean-Pierre Van Langenhove een groot verlies.



https://ronnydeschepper.com/2021/12/05/werk-van-jules-de-bruycker-in-de-sint-niklaaskerk/

 

Aangezien de etsen van Jules De Bruycker in Gent erg gegeerd zijn, ging ik destijds eens praten met galeriehouder Jean-Pierre Van Langenhove en zijn zoon, die zowat gespecialiseerd zijn in de materie sedert ze tot tweemaal toe de hand konden leggen op de volledige collectie van De Bruycker en er tot in Los Angeles tentoonstellingen mee organiseerden. “Los Angeles, dat was een belevenis,” zucht vader Van Langenhove, terugdenkend aan de filmvedetten die in 1991 de expositie bezochten, maar ik wilde eigenlijk weten of ook de gewone man in de straat zich een De Bruycker kan veroorloven. “Waarom niet? Hij heeft meer dan 200 etsen gemaakt, waarvan er gemiddeld 40 tot 120 afdrukken werden gemaakt, al naargelang van het feit of het om droge naald- of diepdruk-techniek gaat. Echt zeldzaam is het werk dus niet en dat drukt de prijs.” Buitenstaanders kunnen ook soms een goede zaak doen omdat een échte grafiekliefhebber “ne vieze” is, zoals Van Langenhove het plastisch uitdrukt. “Die zijn erg secuur wat de staat van de ets aangaat. Indien op karton geplakt of een beetje afgesneden, dan moet-ie het al niet meer hebben.” Voor “nen echte” moet een ets uit een map komen, zodat hij nog schoon wit is en de passe-partout (rand van de ets) zich nog niet heeft afgetekend. Maar “gewone mensen”, zoals u en ik zijn al veel rapper tevreden en dat scheelt dus in de prijs…
Zowel “gewone mensen” als “vieze grafiekliefhebbers” konden vanaf zaterdag 28 oktober 1995 terecht in het Museum voor Schone Kunsten in het Citadelpark voor een retrospectieve van het grafisch werk van de Gentenaar Jules de Bruycker (1870-1945) en zijn tijdgenoot Edgard Tytgat (1879-1957).

 


DE BRUYCKER Jules (Gent 1870 - 1945)

Maisons pont de la decollation
1932
Ets
Getekend en genummerd 30/122 in potlood
Afmetingen ets : 24,8 x 15,7 cm
Afmetingen kader : 55 x 45 cm
Geleverd met fotocertificaat door Jean-Pierre Van Langenhove van de Galerie Van Langenhove in Gent.
De ets is afkomstig uit de collectie André Vyncke, de eigenaar van één van de toonaangevende Gentse galerijen uit de 20e eeuw en persoonlijke vriend van Jules De Bruycker. André Vyncke had zelf een verzameling etsen die door Dhr. Jean-Pierre Van Langenhove overgekocht werden in 1990.
Sommige etsen werden tentoongesteld in Saint Andrew's Priory in Valyermo (Los Angeles).


DE BRUYCKER Jules (Gent 1870 - 1945) 
Kerwinkel onder de draake 
1932 
Ets 
Getekend en genummerd 30/122 in potlood 
Afmetingen ets : 26,6 x 17 cm 
Afmetingen kader : 54 x 44 cm 
Geleverd met fotocertificaat door Jean-Pierre Van Langenhove van de Galerie Van Langenhove in Gent. 
De ets is afkomstig uit de collectie André Vyncke, de eigenaar van één van de toonaangevende Gentse galerijen uit de 20e eeuw en persoonlijke vriend van Jules De Bruycker. André Vyncke had zelf een verzameling etsen die door Dhr. Jean-Pierre Van Langenhove overgekocht werden in 1990. 
Sommige etsen werden tentoongesteld in de Saint Andrew's Priory in Valyermo (Los Angeles). 



PS

André Vyncke had zelf een verzameling etsen die door Dhr. Jean-Pierre Van Langenhove overgekocht werden in 1990.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...