dinsdag 30 maart 2021

Gravensteen

 Het debat over verbouwingen het Gravensteen wordt vandaag herhaal (zie JDB in het begin van de 2Oste eeuw)



https://www.schamper.ugent.be/editie/corona-7/artikel/de-verbouwing-van-het-gravensteen-een-middeleeuws-steekspel?fbclid=IwAR2_Nj4cCkgs7Z4UtQcYXnse8-hXK5FK_L3agTAJij4aIGI_JQGj3An_Pdg

De verbouwing van het Gravensteen: een middeleeuws steekspel

Interview met Jan Dumolyn en Maude Bass-Krueger

Het Gravensteen is de kroongetuige en hét symbool van middeleeuws Gent. De afgelopen maanden werd het kasteel het onderwerp van een felle discussie over het belang van erfgoed.

Het Gravensteen krijgt een broodnodige make-over, althans als het van het Gents stadsbestuur afhangt. Om het historische gebouw op te waarderen en breder toegankelijk te maken, werd het plan om een buitenpaviljoen tegen het Gravensteen aan te bouwen goedgekeurd. Het project zou 'innovatief en duurzaam' zijn en 'rekening houden met de erfgoedwaarde van het monument'. Allemaal mooie woorden, maar wat ziet het stadsbestuur over het hoofd? Heel wat, zo blijkt. Al snel ontstond in de media een heuse polemiek, waarbij zowel voor- als tegenstanders meermaals in de pen kropen. Begin februari ondertekenden meer dan honderd bekende Gentenaars een open brief gericht aan burgemeester Mathias De Clercq. In die brief spreken ze hun bezorgdheden uit omtrent de verbouwingen.

Jan Dumolyn

"De verbouwing van erfgoed is geen louter architecturale kwestie", zegt Jan Dumolyn, professor Middeleeuwse Geschiedenis en mede-ondertekenaar van de petitie. "Nu lijkt het alsof de hele discussie draait rond de geselecteerde architecten die naar voren komen met hun plan en zich dan afvragen waarom we het niet leuk vinden. Maar het werkelijke probleem is dat het stadsbestuur specialisten en vooral de Gentenaars zelf had moeten raadplegen, voordat de architecten hun opdracht kregen. De verbouwing van zo'n erfgoed is immers inherent verbonden met de sense of place; buurtbewoners voelen zich verbonden met het monument en moeten dus inspraak krijgen. Nu hebben de experten en buurtbewoners het plan pas te zien gekregen toen het af was. Dat is de grote fout die ze gemaakt hebben. Ik heb niets tegen die architecten, maar zij hadden bijgestaan moeten worden door de andere partijen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...