donderdag 11 februari 2021

Boulanger

 

Het schilderen van historische gebouwen in combinatie met mensen (zoals JDB vaak deed), is ook al bon ton en de 19de eeuw


François Jean Louis Boulanger (1819-1872)

Hij was de zoon van Franciscus Josephus en Maria Catherina de Puysseleir, beide van Franse herkomst. Zijn jongere broer Jules-Joseph Boulanger ( geboren in 1822) werd eveneens kunstschilder.


Boulanger volgde de opleiding tot kunstschilder aan de Academie van Gent, van 1841. 

 Hij debuteerde in het Salon van 1841 in Gent met een genretafereel "Maaltijd van de kat". Spoedig legde hij zich toe op het genre van de veduteschildering, waarmee hij vanaf dan op vele voorname salons in België aanwezig was.

Volgens de overlevering is Boulanger ten gevolge van overmatig alcoholgebruik geestesziek geworden. Hij overleed in het Gesticht aan de Palinghuizen in Gent. Hij woonde in de periode 1850-1858 aan de Predikherenlei 33 in Gent (tot in 1855 samen met zijn broer), later in het nummer 17 en zijn laatste adres was in de Wilderoosstraat.


Meestal behandelde hij pittoreske sites uit Gent, minder vaak een schilderachtig hoekje uit Brugge of Hollandse steden. Sporadisch schilderde hij ook enkele marines. Zijn stijl sluit aan bij het “romantisch-realisme” en hij combineert een topografische nauwgezetheid met elementen uit de romantiek, zoals bv. een fijne, egale schilderwijze, het zachte, flatterende romantisch coloriet en de aandacht voor de couleur locale via kleine pittoreske scènes en personages.



olieverfschilderij: 39,8 cm x 32,4 cm 
1978-U

Van François Boulanger zijn hoofdzakelijk stadsgezichten bekend van Brugge, Amsterdam en vooral van zijn geboortestad Gent. Hier zien we het Toreken op de Vrijdagmarkt. Het Toreken, gildehuis van de huidenvetters of leerlooiers, werd rond 1450 gebouwd en was het kloppend hart van het grootste marktplein in Gent. Later deed het in gotische stijl opgetrokken gebouw dienst als opslagplaats, winkel of herberg. Toen Boulanger het schilderde was er een kledingzaak gevestigd zoals het opschrift links midden op de gevel van het Toreken vermeldt.

(MSK)









JDB, Koornlei/Quai

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...