zaterdag 6 juni 2020

Maurice Sys

SIJS, Maurice - 3 feuilles. € 150/200[Coin de village avec église], 1901, plume et encre, vélin 10,5 x 17 cm; monogr. et daté dans le coin inf. g. - [Veergreppe (Lys) à Gand], s.d., plume et encre bistre, vélin 19,5 x 28,5 cm; non signé, titre ajouté au verso. –

 


"De kunstschilder 
Maurice Sys, was waarschijnlijk de meest gereputeerde bewoner van het Lousbergsgesticht. Hij werd geboren te Gent op 27 oktober 1880, en stierf in het Lousbergsgesticht op 18 mei 1972. Hij ligt begraven op het Camp Santo te St.-Amandsberg (sektie C) 

Maurice Sys was een leerling van Louis Tytgadt aan de Academie voor Schone Kunsten te Gent en van Albrecht en Juliaan de Vriendt aan het Nationaal Hoger Instituut te Antwerpen. 

Van 1907 tot 1908 woonde hij te St.-Martens-Latem, in de Latemstraat, en van 1909 tot 1913 aan het Dorp in de gewezen atelierhoeve van Valerius de Saedeleer. Van 1913 tot 1923 zwierf hij rond met zijn woonboot "'t Nest" langs de stromen en rivieren van Vlaanderen, Frankrijk en Nederland (waar hij verbleef tijdens de eerste wereldoorlog). Nadien vestigde hij zich opnieuw te Gent in de Proveniersterstraat waar hij als een kluizenaar woonde tussen zijn schilderijen en talrijke boeken. In 1969 werd hij, op 89 jarige leeftijd, opgenomen in het Lousbergsgesticht te Gent waar hij overleed in 1972. 
Hij behoorde tot de tweede groep van Latem samen met Leon en Gust De Smet, Constant Permeke, Fritz van den Berghe en Albert Servaes, en was goed bevriend met deze meer beroemde kunste- naars, door wiens werk hij zeer beïnvloed was. Later keerde hij echter terug naar het impressionisme in de lijn van Albert Baertsoen
Hij stelde voor het eerst tentoon in 1907 in de Kunst en Letterkring te Gent samen met Valerius de Saedeleer en Gustaaf Van de Woestyne
Sys schilderde vooral Leiezichten, visserssloepen en -haventjes, huiselijke taferelen en portretten. Zijn kunst kenmerkt zich door een fijngevoelig koloriet en een technische beheersing. 
Werk van hem bevindt zich o.a. in de (reserve van de) musea voor Schone Kunsten van Gent, Deinze, Brussel en Rijsel en in talrijke priv‚verzamelingen. Ook in het Lousbergsgesticht hangt nog een werk van hem."

 ==================================================================


Armand Heins (1856-1938) in de context van zijn tijd | Gandavum²
http://geertvandamme.blogspot.com/2017/08/armand-heins-1856-1938-in-de-context.html 

Vervolgens werd een affichewedstrijd uitgeschreven en uit in totaal 120 ontwerpen selecteerde de jury ontwerpen van Leon De Smet, Henri Thiery, Maurice Sys, Jos Cornelis, Madeleine Cassiers, René de Cramer en (Capiteyn, 1988: 88) Een ander bekroond werk bleef anoniem (misschien van Heins) en is enkel door een foto uit Gand Exposition bekend: twee herauten te paard, van wie één een standaard met "Gand 1913" draagt, rijden over de houten Grasbrug bij de Graslei. 

============================================================
Philateliste-5-Inhoud.pdf
https://www.academiebelgium.be/wp-content/uploads/2019/01/Philateliste-5-Inhoud.pdf 

De tweede prijs ging naar Maurice Sys. Van zijn chromolitho werden reeds begin 1911 in vier talen een kwart miljoen exemplaren verspreid. Gedrukt door F. en R. Buyck Gebroeders, Kunstplakkaten, Gent met de inkten van Laflèche Zoon, Parijs, 100 x 91 cm. De drie torens van Gent verbonden door een enorme bloemenguirlande. Afbeelding met Nederlandse tekst op de omslag (Verzameling van de auteur).  

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heinrich Zille

  De Bruycker is perhaps to Ghent what the slightly older and more emphatically political artist Heinrich Zille was to Berlin. (Goddard: 27)...