donderdag 14 januari 2021

Invloed: Japanse prent

JDB en Japanse kunst & Hokusai

“Ook konden we invloed van de Japanse kunst waarnemen in de drang naar het decoratieve: van zijn laatste werken. Japanse invloed vinden we in de karikaturale trant en in de uitbundige gebaren van sommige figuren”
De uitbundige gebaren, de karikaturale trant, die de figuren maken, doen denken aan bepaalde se zoals van Hokusai vb. in de prent "Mochi-makers" (Afb. 71) (4)
(Callebaut)

 
 
Chabot: 
Chabot spreekt van invloeden uit het Oosten en verwijst naar de Boeddha
Verder gelijken de composities op Khmer.

Japanse kunst: “half ironisch, half karikaturaal, dichte observatie van de details en voorkeur voor monsters” . En “kleine drukdoende figuurtjes op Japanse tekeneningen: ook die maken zulke uitbundige gebaren” (Chabot 116).
 
 
 Chabot:
 

Een meesterschap in het observeren en tekenen waarover Chabot schreef: “Is dit niet zo groot als de Japanse kunst? Een terrasstoel is op zichzelf banaal, maar De Bruycker maakt er iets bijzonders van. Dat doet hij met een bierglas, een melkkannetje, een gewone hoed” (Chabot) (Huys 104).


 
A0121 ZELFPORTRET 


Waarschijnlijk: Tōshūsai Sharaku (18de eeuw) was een Japanse ukiyo-e printontwerper, bekend om zijn portretten van kabuki-acteurs.





Aan John

Ik denk dat ik de naakte nog een tekening gevonden met een Japanse prent:


A0307 NAAKT_japans.jpg

A0307

Ik vind ook: 
Schermafbeelding 2021-02-14 om 16.32.27_japans2.png



1941: dus tijdens de oorlog, dus ze moet in die map gezeten hebben?


Waarom denk ik aan een Japanse prent?  Het is de sfeer: het bootje, het water, de bergen, afhangende boom. 
Iets in de trant van:

Schermafbeelding 2021-02-16 om 01.09.51.png



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...