zondag 19 april 2020

Lebeer


Louis LEBEER
Brief aan weduwe De Bruycker               Brussel, 7 september 1945               (sic)
Koninklijke Bibliotheek van België      PRENTENKABINET              
Mevrouw,
De ontstellende tijding van het overlijden van Meester Jules De Bruycker heeft mij onverwacht en diep pijnlijk getroffen. Niet alleen als conservator van het prentenkabinet, maar evenzeer in mijn persoonlijken naam, betuig ik U dan ook mijn bijzonder ontroerde deelneming in uw rouw. Uw rouw is ons aller rouw, want allen verliezen wij een vriend en eeuwig kunstenaar wiens grootheid nog verhoogd wordt door zijn oprechten eenvoud. In hem verliest gansch ons land een van zijn schitterendste vertegenwoordigers, een van die zeldzame persoonlijkheden die door de eeuwen heen den geestelijken en artistieken roem van België bestendigen.
Ik hoop nog steeds mijn reeds aangegane verplichtingen voor morgen namiddag te kunnen wijzigen en aldus op de begrafenis van den Meester te kunnen aanwezig zijn. Dit is mijn innigste wensch. Mocht ik dezen niet kunnen vervullen, zoo bid ik U mijn gedwongen afwezigheid te willen verontschuldigen.
Met de herhaalde uitdrukking van mijn innige sympathie en met de hoop dat U op mij zal willen rekenen om U desgewenscht bij te staan in het zooveel mogelijke bijeen houden van de artistieke nalatenschap van onzen grooten vriend en kunstenaar, verblijf ik.
Met eerbiedige hoogachting
Louis Lebeer*
* Louis Lebeer, geboren te Mechelen op 2 oktober 1895 en overleden te Etterbeek op 6 januari 1986, was een historicus. Na middelbare studies aan het Mechelse Sint-Romboutscollege en hogere studies aan de Leuvense universiteit werd Louis Lebeer Doctor in de Letteren en Wijsbegeerte (1922) en bibliothecaris-bibliograaf (1923-1924). In de volgende jaren werd hij bibliothecaris aan de Koninklijke Bibliotheek van België in Brussel (1924) en bibliothecaris (1925) en adjunct-conservator (1930) bij het Prentenkabinet, waar hij René van Bastelaer opvolgde. In 1937 werd Louis Lebeer benoemd tot docent aan de Gentse rijksuniversiteit, waar hij de geschiedenis van het gedrukte boek en de graveerkunst onderwees. In 1948 zal hij deze rol vervullen aan de Luikse rijksuniversiteit met de cursus over de geschiedenis van de graveerkunst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heinrich Zille

  De Bruycker is perhaps to Ghent what the slightly older and more emphatically political artist Heinrich Zille was to Berlin. (Goddard: 27)...