dinsdag 14 april 2020

Eugène Dhuicque


Eugène Dhuicque (1877-1955)



JDB correspondeert met Eugène Dhuicque in 1913 over Brussel (Huys: 69).

Mission Dhuicque 1915/18, Het Verwoeste Gewest (2015) Eugen Dhuicque


Mission D'Huicque
In 1915 organiseerde de Belgische regering een reddingsactie om de middeleeuwse stadscentra, kerken en kloosters met hun eeuwenoude kunstschatten in de West-Vlaamse frontzone te inventariseren en te beschermen tegen de verwoesting van de Eerste Wereldoorlog. De Mission Dhuicque. Naarmate de oorlog vorderde, kwam dit team, onder leiding van architect-fotograaf Eugène Dhuicque, op vele plaatsen te laat en raakte Dhuicque meer en meer gefascineerd door de aanblik van Het Verwoeste Gewest. En wat aanvankelijk een kurkdroge foto-inventaris moest worden, ontwikkelde zich stilaan als een eigenzinnige reeks portretten van gesneuvelde monumenten.
In 1985 kwam een groot deel van het archief van de Mission Dhcuique in het bezit van het Bestuur voor Monumenten en Landschappen, nu beter bekend als Onroerend Erfgoed. Op dat moment werd er reeds een boek gewijd aan dit onderwerp: “Het Verwoeste Gewest”. De tijd is nu echter rijp voor een herziene uitgave.
Kris Vandevorst, huisfotograaf van Onroerend Erfgoed, toont een ruime bloemlezing uit deze onthutsende fotoverzameling, waaronder tientallen voor die tijd absoluut unieke kleurenfoto’s, gecombineerd met hedendaagse foto’s van het in ere herstelde erfgoed, en biedt zo een beter inzicht in de werkwijze van Eugène Dhuicque. ‘Mission Dhuicque 1915/18-2015, Het Verwoeste Gewest’ is een drietalige uitgave, en ze verschijnt opnieuw in samenwerking met Uitgeverij Van de Wiele, die ook het oorspronkelijke boek gemaakt heeft. Het boek kost € 30 en is verkrijgbaar in de betere boekhandel.

Vandervorst Kris, Eugène Dhuicque, Herman Stynen (1985), Het verwoeste gewest 15/18: Mission Dhuicque. Van de Wiele.


Mission Dhuicque 1915-1918 - 2014
het verwoeste gewest; la région dévastée; the devastated region

Het verwoeste gewest 15/18: Mission Dhuicque


TitelHet verwoeste gewest 15/18: Mission Dhuicque
PublicatietypeBoek
Publicatiejaar1985
AuteursStynen, H, Charlier, G, Buellens, A
UitgeverVan de Wiele
PlaatsBrugge
Citation KeyStynen:1985aa
VerantwoordelijkeEHOOFT, LMEGANCK-ok, KVERWINNEN

======================================================

https://cjsm.be/topstukken/topstuk?id=551


De collectie Mission Dhuicque is een unieke illustratie en documentatie van de impact van de oorlog op het ‘verwoeste gewest’. Als getuigenis aan de inspanningen die ons land in oorlogstijd heeft geleverd voor het redden van het bedreigde erfgoed heeft de collectie Mission Dhuicque een bijzondere waarde voor het collectieve geheugen. De collectie Mission Dhuicque beschikt over een belangrijke ijkwaarde. Ze registreert en documenteert uitvoerig de toestand van het roerende en onroerende erfgoed in 1915/18, met vermelding van datum en plaats. In concreto documenteert ze tal van gebouwen, monumenten en kunstvoorwerpen in graduele staat van vernietiging, waarvan sommigen nooit meer of niet gelijkaardig heropgebouwd werden. De collectie Mission Dhuicque beschikt over een artistieke waarde. Hoewel ze genomen zijn in de context van de missie, dragen de beelden van het getroffen roerend en onroerend erfgoed een grote – vaak ook dramatische – kwaliteit. De collectie Mission Dhuicque beschikt over een schakelfunctie in de ontwikkeling van het fotografische medium: de bewaarde autochromen en kleurenfoto’s behoren tot de oudst bekende voorbeelden. De visie van Dhuicque ontwikkeld tijdens de missie speelde een rol in de discussies omtrent de wederopbouw (schakelfunctie in het denken over monumentenzorg en restauratiepraktijk),

PS
De elektriciteitscentrale Langerbrugge werd reeds voor de Eerste Wereldoorlog opgericht naar ontwerp van architect Eugène Dhuicque. De site ontwikkelde zich in de loop van de 20ste eeuw. De nog aanwezige gebouwen en installaties illustreren de technische evolutie in het productieproces van de elektriciteitsvoorziening.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heinrich Zille

  De Bruycker is perhaps to Ghent what the slightly older and more emphatically political artist Heinrich Zille was to Berlin. (Goddard: 27)...