maandag 16 maart 2020

Oscar Roelandts (Avanti)

 
 Oscar Roelandts schreef een boek over Baertsoen.



Baertsoen schrijft de kunstcriticus Roelandts (1874-1951).  "Een zijner eerste Gentsche doeken is van 1891. Het stelt een hoekje voor der Houtlei, wier eigenaardige schoonheid om allerlei, en vooral slechte redenen, werd verdelgd."
Roelandts, O., Albert Baertsoen, Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent, 1928









http://www.heruitgeverij.be/201ind.htm

In 1908 verscheen bij de Samenwerkende Volksdrukkerij "Een terugblik. Proeve eener geschiedenis der Gentsche arbeidersbeweging gedurende de XIXe eeuw" van Avanti (pseudoniem van Oscar Roelandts). Het boek start met de stichting van de eerste textielfabrieken te Gent door Lieven Bauwens en eindigt in 1906. Centraal staat de opkomst van de (socialistische) arbeidersbeweging, die uiteindelijk kristalliseert in de S.M. Vooruit. Opvallend is hoe Avanti, niettegenstaande hij deze studie in opdracht van de Vooruit schreef, een uitermate neutrale positie inneemt en ook de argumenten van de tegenstanders niet onvermeld laat. Tot de dag van vandaag blijft deze "proeve" hèt standaardwerk als men de Gentse arbeidersbeweging nader wenst te bestuderen. (842 blz., 25,25 euro - enkel te koop als ebook).  


[6] - In 1931 verschijnt een bijgewerkte heruitgave in drie delen van AVANTI. Auteur ervan is een jonge socialistische telegraafbediende, pseudoniem voor Oscar ROELANDTS (Gent 1874-1951). Dit vormt een eersterangs bron: “geschreven door een jongen die al de nodigen tijd had om alle archieven, al de boekerijen, al de verzamelingen te gaan doorsnuffelen en de ouden van dagen te ondervragen” zoals men in een prospectus schreef. Dit “Evangelie der wording van de Gentse sociaal-democratie” (Cit Vooruit) behoort tot de partijdige geschiedschrijving wat niet belet dat Henri Pirenne, het over het algemeen positief beoordeelt. In een Frans wetenschappelijk tijdschrift werd het afgekraakt als 'une hagiographie antérieure aux Bollandistes'. Zie VANSCHOENBEEK, Novecento in Gent.



Een Terugblik. Heruitgeverij



Index:
De Bruycker 563, 754  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heinrich Zille

  De Bruycker is perhaps to Ghent what the slightly older and more emphatically political artist Heinrich Zille was to Berlin. (Goddard: 27)...