zondag 2 februari 2020

Wereldtentoonstelling; Buysse en Van de Woestijne

Cyriel Buysse schrijft in zijn dagboek over de Wereldtentoonstelling dat de stad artificieel in leven roept wat de stad eigenlijk al bezat “in werkelijkheid, en hoeveel mooier en rijker en overvloediger, dan wat nu vertoond wordt!”.

Wat er stond was op zichzelf “de mooiste van alle antiquiteits-tentoonstelling”.
‘Oud-Vlaanderen’op de wereldtentoonstelling te Gent’ in zijn dagboek ‘zomerdagboek ’Zomerleven(40)(1915)


Ook Karel van de Woestijne ventileert zijn kritiek op “lamentabel ledige tentoonstelling” (1913) die hij beschrijft als een vlucht naar een droomverleden. Vernieuwzucht gaat voor hem samen met vernielzucht.



Van de Woestijne, Karel (1913), 'Het laatste bezoek’. Deel 6. Nieuwe Rotterdamsche Courant januari 1913 - november 1913. Verzameld journalistiek werk. Deel 6.

https://www.dbnl.org/tekst/woes002verz17_01/woes002verz17_01_0114.php



Karel van de Woestijne suggereert een alternatieve wandeling bij het bezoek aan de Wereldtentoonstelling: “Bezoekt dus eerst in Gent het Gravenkasteel en heel de sombere wijk die er onder schuilgaat..”


Het lijkt erop alsof JDB dat Gent getekend heeft waar zowel Buysse als Van de Woestijne het over hebben: met aandacht voor de schoonheid van de ruïnes en vergeten plekken die niet op de toeristische route staan. Het authentieke Gent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...