donderdag 20 februari 2020

Brief Jules De Bruycker aan Emile Van Vooren (30)




Brief 30 26/01/1910 tekening postkaart/carte postale Mijnheer E. Van Vooren (brief - sic)


Universiteit
Volderstraat Gent

Afzender: Deze kaart komt van Julius De Bruycker - den typische artist - meldende het goed verkoop zijn werken (amateur Gust Carels)

Achterkant:

Beste Emile

Mijn beestjes zijn op stal gebracht. 0002 (=>0002 duidelijk zichtbaar: overplakt geweest)

Met dat ga ik die andere wat versch strooi koopen.
Hand en groet Jules


VENUS (op collectebus) uw linkerhand mag niet weten wat uw rechter … (Jules stopt er geld in en geeft het varken stro. Onder varken: een zuigende Emile)

Links: omgek. aub (=>verwijzing naar 0002)


* Gustave Carels (Gent, 28 juli 1842 - Sint-Joost-ten-Node, 24 juni 1911) was een Belgisch industrieel.


https://nl.wikipedia.org/wiki/Gustave_Carels








Gustave Carels


Armand Heins (1856-1938) in de context van zijn tijd | Gandavum²





Het idee om een wereldtentoonstelling in Gent te houden groeide omstreeks 1905 in de geesten van enkele metaalbaronnen die vonden dat de stad Gent niet mocht onderdoen voor steden als Antwerpen, Brussel en Luik die elk reeds een wereldtentoonstelling gehouden hadden. Dat dit 'zomaar' kon was te wijten aan het feit dat er in die tijd nog geen internationaal coördinatiecomité bestond dat besliste over de plaatskeuze van een wereldtentoonstelling. In Gent was het metaalfabrikant Gustave Carels die het hardst aan de kar duwde. Hij dacht dan ook er zelf de meeste promotie uit te halen. Al gauw bleken ook de overheden (Stad, Provincie en Staat) geïnteresseerd en sprongen zij financieel bij. Wanneer Carels onverwacht komt te overlijden zal de Gentse burgemeester Emile Braun het hardst van al aan de kar trekken. Als architect werd in 1909 Oscar Van de Voorde aangesteld. 



Philateliste-5-Inhoud.pdf




Op 28 december 1905 kon dan ook de "Société Anonyme pour 1'Etude d' une Exposition Universelle et Internationale de Gand" worden gesticht. De voorzitters waren de industrieel Gustave Carels en ex-minister Gérard Cooreman. Op 6 juni 1908 werd de studiemaatschappij vervangen door de defintieve maatschappij van de Wereldtentoonstelling te Gent de "Société Anonyme de 1'Exposition Universelle de Gand". met dezelfde voorzitters Carels en Cooreman. Na de dood van voorzitter Gustave Carels trad op 4 juni 1911 burgemeester Braun aan als nieuwe voorzitter van de expo-vennootschap.




Brief gelezen en uitgeschreven door Frank & Eli


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...