woensdag 6 maart 2019

QUAI DE LA LIEVE (Sites et Visions)


Tekening: 'De Lievekaai' (pariculier verzameling)
Volgens Huis gaat deze ets terug op een een pen- en inkttekening uit 1905. JDB selecteerde een fragment voor de ets. Tekening: met personages.


Quai de la Lieve

Lievekaai (perspectief vanop de met zicht op de kop van Lievekaai en links de Lievestraat) aan de Lieve.

Perspectief vanuit de Agustijnenkaai met achteraan het Belfort en het Gravensteen.

We zien rechts de Lieve, we staan op Augustijnekaai en kijken naar de Lievestraat.  En toch heet de ets: de Lievekaai. (zie oude kaarten - had die plek een andere naam?)







Foto RS



J.D.B. 305 QUAI DE LA LIEVE 1932
Staat: de plaat is nog niet versneden
H. 224 - B. 175
L.R.N.M.


J.D.B. 305A QUAI DE LA LIEVE 1932
Staat: de plaat is nog niet versneden aan de bovenkant en de zijkant
H. 224 - B. 173
L.R.N.M. 



J.D.B. 305B LE QUAI DE LA LIEVE 1932
1ste staat.
De plaat is versneden in hoogte en breedte.
H 220-B 158
L.R.N.M.




J.D.B. 306 LE QUAI DE LA LIEVE 1932
Van deze ets werd ook een niet genummerd exemplaar gevonden
H 220-B 158
L.R.190




Zie de twee hierboven: één keer met figuren, één keer zonder. Laatste versie met figuurtjes. 

"Mooie typische ets van De Bruycker waarin hij één van de mooiste hoekjes van Gent weergeeft met op de voorgrond zijn oog voor detail met de spelende kinderen en achteraan in de donkere achttergrond het majestueuze Gravensteen. Het oude Gent is één van zijn favoriete thema's.

Wordt net als de vorige ets verkocht met fotocertficaat door Jean-Pierre Van Langenhove, notoir De Bruycker-kenner en verdediger van zijn oeuvre. Ets afkomstig van collectie André Vynck e, destijds galerijhouder en persoonlijke vriend van de kunstenaar."



Foto Website JDB








Marilou Roggeman, Lievekaai (aquarel):









Foto RS

Foto: Tijl Vereenooghe


Lievestraat 2, Gent


Dit fraaie burgerhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl staat aan de Lievestraat in Gent. De zijgevel van het huis grenst aan de Lieve. Het dateert in zijn huidige vorm wellicht uit de 17de eeuw, maar het pand heeft een oudere kern. Aan de straatzijde heeft het gebouw twee verankerde trapgevels. In het interieur bleven verschillende authentieke elementen bewaard: een gotisch trappenhuis, overwelfde kelders en kamers in verschillende stijlen. Het pand werd in 1981 beschermd als monument. Nieuwe eigenaars, onder wie oud-premier Guy Verhofstadt, lieten het gebouw recent volledig restaureren.


PS de deur verdween en het werd een raam.


Beschrijving

Fraai traditioneel onderkelderd hoekhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (leipannen), opgetrokken uit bak- en zandsteen in de 17de eeuw (?). Grondig gerestaureerd met vernieuwd materiaal onder meer Euvillesteen. Aan de straatkant twee verankerde trapgevels (4 trappen en 9 trappen + topstuk, rechts trapgevel met bolbekroning), afgelijnd door hoekblokken, van twee en drie traveeën. Beluikte kruiskozijnen met hoek- en negblokken, overspannen met ontlastingsbogen van alternerend bak- en zandsteen. Kruiskozijn en laadvenster in geveltop. Rondboogpoort met negblokken. In de rechter trapgevel: rechthoekige deur met bolkozijn als bovenlicht. Achtertuitgevel met muurvlechtingen. Zijgevel aan de Lieve van drie en een halve travee en twee bouwlagen, en na een gevelknik drie traveeën en drie bouwlagen (laatst genoemde met 16de-eeuwse kern). Zelfde gevelordonnantie als voorgevel. Twee getrapte dakvensters. Haakse aanbouw uit de 16de eeuw onder afgewolfd zadeldak: nagenoeg blinde trapgevel, verankerde zijgevel met rechthoekige muuropeningen onder dubbele rollagen. Uitgebreid met een gelijkaardige traditionele lijstgevel van twee traveeën en drie bouwlagen; dakvenster met tuitgeveltje voorzien van gebogen zoldervenster. Eveneens zijtuitgevel met muurvlechtingen.
Mobilair: Overwelfde kelders. Kamers in verschillende stijlen bewaard. Gotisch trappenhuis. Behouden dakgebinte.


Guy Verhofstadt koopt monument in hartje Gent (Gent) - Het Nieuwsblad
Guy Verhofstadt en zijn echtgenote Dominique Verkinderen verbouwen en restaureren een fraai waterhuis tot drie appartementen. Het ligt op een van de meest pittoreske plekken van Gent. Verhofstadt woont al vele jaren in Mariakerke. Eerst betrok hij er een woning in hedendaagse architectuur, vanaf 2005 woont hij er in een statig herenhuis aan de Trekweg.

Het huis aan de Lievestraat dateert uit de vijftiende eeuw. Toen woonde er een raadsheer van Karel de Stoute. Het pand kende diverse verbouwingen. Enkele onderdelen, zoals een dakkapel en stenen toren, werden gesloopt en in 1913 - voor de Wereldtentoonstelling - werden de gevels gerestaureerd in een Vlaamse neorenaissancestijl. Die gevels zijn zogenaamde conventiegevels, waarvan de stad in 1913 beloofde ze honderd jaar te onderhouden.

In het pand was vele jaren een antiquair gehuisvest. Daarna kocht Chris Hectors het pand. Omdat het over een flink uit de kluiten gewassen pand gaat, zocht hij andere partners om de verbouwing te doen. Het huis werd in 1981 als monument beschermd en is aan een grondige restauratie toe.

Verhofstadt: ‘Vanzelfsprekend is het fijn om een pand in hartje Gent te kunnen restaureren. Ik heb al wat ervaring met restaureren, want onze woning in Mariakerke, nabij het kanaal, dateert van 1790. Onze kinderen gaan naar de universiteit en we willen inderdaad in het centrum van Gent komen wonen. Vooraleer er verhalen de ronde doen... we verkopen ons huis in Mariakerke om dit te betalen. Het is de bedoeling om het pand zo authentiek mogelijk te restaureren, al weet je het met verbouwingen nooit en duiken er altijd wel verrassingen op.' Verhofstadt restaureerde in het Italiaanse Toscane al twee keer een ruïne.
Vandaag is hij als fractieleider van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa vooral internationaal actief, maar geen haar op zijn hoofd denkt eraan Gent ooit te verlaten. ‘Ik kies altijd voor Gent, ik zou nergens anders kunnen wonen. Gent is prachtig geworden en de buitenwereld erkent dit gelukkig meer en meer.'
Het interieur van het oude pand bevat fraaie gotische schouwen, moerbalken met renaissanceschilderijen en 18de-eeuws stucwerk. Bij de verbouwing worden drie terrassen aangelegd en komt er een torenhuis met terras waarop je een uitzicht van 360 graden over de stad hebt. Het pand bevat een kelderverdieping en vier bouwlagen.

Wijnliefhebber Guy Verhofstadt vergat op de plannen een wijnkelder niet.



PS
Lievestraat (Erfgoed) 
Leidt van Lange Steenstraat naar de Lievebrug over de Lieve. Goed bewaard straatbeeld met gevarieerde architectuur gaande van de traditionele 15de- en 17de-eeuwse trapgevels tot 18de- en 19de-eeuwse lijstgevels, en tenslotte enkele huizen van circa 1900, bijvoorbeeld nummer 11 bak- en hardstenen lijstgevel met accentuerende vensteromlijstingen en sgraffitofries en nummer 13 bepleisterde lijstgevel van het doorsneetype.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heinrich Zille

  De Bruycker is perhaps to Ghent what the slightly older and more emphatically political artist Heinrich Zille was to Berlin. (Goddard: 27)...