maandag 4 maart 2019

Prentenkabinet (schoolreis)

Prentenkabinet. Koninklijke Bibliotheek van België.


Van Jules De Bruycker: Verzameling vroege schetsen ‘Op Strate’. Schetsmatige voorstelling van mensen in potlood (conté) en ook wel een aantal inkttekeningen, in kleurpotlood, aquarel en gouache.

Geschiedenis van het Prentenkabinet | Koninklijke Bibliotheek van België



Prenten

De grafische verzameling van de Koninklijke Bibliotheek bevat naar schatting ongeveer 1 miljoen objecten, die bewaard worden in het Prentenkabinet. Daarmee is ze ruimschoots de grootste van België. Ook op wereldvlak behoort ze tot de top.

De collectie

Theo Van Rysselberghe, La Libre Esthétique , 1896. Prenten zijn gedrukte beelden. Het Prentenkabinet bewaart een grote en waardevolle verzameling grafiek in allerlei vormen en technieken: gravures, etsen, houtsneden, lithografieën
In de loop der tijden is het woord ‘prent’ synoniem geworden voor elk soort afbeelding op papier of perkament of textiel. Naast prenten in de strikte betekenis van het woord treffen we in de verzamelingen dus ook andere ensembles aan. Behalve tekeningen en foto’s vindt u er ook affiches, ex librissen, bedevaartvaantjes of prentbriefkaarten.
Ook geïllustreerde boeken over beeldende kunst of werken waarin het beeld de overhand neemt over de tekst vindt u in de collectie terug.
U kunt de collectiestukken raadplegen in de leeszaal van het Prentenkabinet. Zoeken in de collectie doet u via de online catalogus (This hyperlink opens a new window).
Klik voor hulp bij het zoeken

Thematische zwaartepunten

Pieter Bruegel de Oude, Woudlandschap met rivier en visserDe oude Nederlanden hebben een vooraanstaande rol gespeeld in de ontwikkeling van de grafische kunsten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vooral de Vlaamse en Hollandse school bijzonder goed zijn vertegenwoordigd in onze verzameling. Sinds zijn oprichting verzamelt het Prentenkabinet ook stelselmatig het grafische werk van Belgische kunstenaars.
Topstukken uit de collectie zijn tekeningen en prenten van en naar meesters als Pieter Bruegel de Oude, Pieter Paul Rubens, Jacob Jordaens, James Ensor en Léon Spilliaert. Daarnaast bewaart het Prentenkabinet kleinere ensembles grafiek en tekeningen van de Franse, Duitse, Italiaanse, Britse en Spaanse scholen.
De niet-westerse scholen zijn onder meer vertegenwoordigd met een belangrijk ensemble Japanse prenten en een uitzonderlijke collectie Congolese tekeningen uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heinrich Zille

  De Bruycker is perhaps to Ghent what the slightly older and more emphatically political artist Heinrich Zille was to Berlin. (Goddard: 27)...