woensdag 20 maart 2019

Postgebouw

Uit de Muntenroute:

In 1887 werd beslist om het 18de-eeuwse Pakhuis aan de Korenmarkt af te breken voor de bouw van een nieuwe Nederlandse Schouwburg. Maar het theater kwam er niet en de site kwam in handen van de staat, die er de “Grote Post” liet bouwen. In 1897 werd het, van staatswege geklasseerde, Pakhuis afgebroken.
In 1898 voltooiden de architecten Louis Cloquet en Etienne (Stefaan) Mortier hun basisplannen voor het postgebouw en twee jaar later legde de aannemer, de gebroeders Muyncke, de funderingen. In 1902 startte aannemer Van Driessche met de ruwbouw en in 1906 kreeg aannemer Van Autryve de opdracht voor de afwerking toegewezen. In 1908 was het gebouw volledig afgewerkt maar het duurde nog tot oktober 1910 voor de postdiensten naar de Korenmarkt werden overgebracht.
 Opvallend is de geveldecoratie met zijn allegorische en heraldische uitbeeldingen naast een hele reeks portretten van staatshoofden.




Simulatie nieuw postgebouw, 1895
Simulatie van het (toen nog te bouwen) postgebouw en het verkeer op de Korenmarkt vanuit vogelperspectief. Detail uit het ontwerp voor de aanleg van de Sint-Michielshelling en de verbreding van de Sterstraat, in opdracht van Paul de Smet de Naeyer, minister van Financiën en Openbare Werken. Gravure van Armand Heins, 1895 [Archief Gent, SAG_IC_AG_L82_10]


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...