dinsdag 19 maart 2019

Dirk Baksteen

Joos Florquin, Ten huize van... 3 · dbnl
Dirk Baksteen



Joos Florquin, Ten huize van... 3 · dbnl
https://www.dbnl.org/tekst/flor007tenh03_01/flor007tenh03_01_0006.php

Dirk Baksteen:

Wie waardeert u nog als etser nu?


“Buiten Rembrandt? De Nederlander Marius Bauer beschouw ik als een der grootste etsers. De moskee daar is van hem. En dan bij ons Jules de Bruycker in Gent. Henri van Straten schat ik meer als houtsnijder en vind hem dan beter dan Masereel.”


Er is wel een paar keer sprake geweest van een leraarsbetrekking maar ik heb altijd bot gevangen. Jules de Bruycker had mij aangeduid als zijn opvolger van de etsklasse in het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen maar Opsomer, die een invloed van Jakob Smits vreesde en die minder gewenst vond, wilde daar niet op ingaan. Voor de direktie van de Akademie te Mechelen had de jury, waarin o.m. Jozef Muls, August Cornette en August Vermeylen zetelden, mij als eerste kandidaat aangeduid maar het stadsbestuur heeft dat advies terzijde gelegd omdat de direkteur in Mechelen een Mechelaar moest zijn. Zo werd het Ernest Wijnants. Ik heb er toch nooit spijt van gehad.



PS Uit Knack Focus:

"Alhoewel goed bekend bij ons, was Dirk Baksteen eigenlijk een Nederlandse kunstenaar. Dirk Baksteen werd in 1886 geboren te Rotterdam en overleed in 1971 te Antwerpen.
Dirk Baksteen is vooral bekend als kunstschilder, etser en graficus. Baksteen kreeg een opleiding aan de academies van Rotterdam en Antwerpen. Van 1912 tot 1944 woonde Dirk Baksteen te Mol waar hij nauw bevriend was met kunstschilder Jakob Smits die hem ook duidelijk heeft beïnvloed. Veel van zijn werken beelden ook de Kempen uit, zoals deze ets van een Kempische boerderij. In 1932 verwierf Dirk Baksteen ook de Belgische nationaliteit.
De prijzen voor Dirk Baksteen zijn eerder wat gedaald. Schilderijen, afhankelijk van het formaat en de kwaliteit, worden verkocht aan 600 à 1200 euro, soms wat meer, etsen tussen de 60 en 200 euro en aquarellen voor 250 à 600 euro. Het werk is momenteel eerder moeilijk verkoopbaar."


  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...