maandag 18 maart 2019

De Keyser over JDB




Men herleze eens de bijdrage van Prof. Dr. Paul De Keyser over "De Gentsche folklore in het werk van Julius De Bruycker" in "Oostvlaamse Zanten", XXI, nr. 1- 2 Uan.-april1946), blz. 17-21.(Paul Huys)



Paul Valentijn Hendrik Karel de Keyser (1891-1966).





Uit: Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, 1974 · dbnl



Het onderwijs dat prof. De Keyser aan de Gentse universiteit - waar hij in 1934 tot gewoon hoogleraar was bevorderd - heeft gegeven, was bijzonder gevarieerd en in de loop der jaren uitgebreid met opdrachten aan het Instituut voor Opvoedkundige Wetenschappen, aan de Hogere School voor Handels- en Economische Wetenschappen en aan de Faculteit der Wijsbegeerte en Letteren, waar hij sedert 1934 ook met de Encyclopedie der Germaanse filologie en gedurende enkele jaren ook met de methodiek Germaanse talen was belast. Van 1926 tot 1961 leidde hij 162(!) verhandelingen: kunsthistorische, pedagogische, volkskundige, filologische en literaire.

[p. 91]
Naast zijn vruchtbaar professoraat en stimulerende werking aan de Gentse universiteit, zijn baanbrekend werk op het domein van de volkskunde, zijn onvermoeide bedrijvigheid in allerlei verenigingen - in 1932 was hij ook lid geworden van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde -, willen we hier nog zijn grote liefde voor het verleden van zijn vaderstad onderstrepen. Hij was dan ook als het ware aangewezen om aan de Gentse schooljeugd het boek te schenken over Gent in de Literatuur en de Folklore (1935) en de kunsthistorische schets voor zijn rekening te nemen van de monografie over Gent (1947), waarvan prof. Dhondt het geschiedkundige deel verzorgde. Zij verklaart ook zijn belangstelling voor Gentse figuren als Magister Nivardus, Jacob van Zevecote, Justus de Harduijn, de drukker Joos Lambrecht, de dichter C.L. Ledeganck, de etser Jules de Bruycker, de Gentse portretschilders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...