maandag 18 februari 2019

Verhaeren

Emile Verhaeren: een profiel

24.02.2019 - 12.05.2019
expo - Sint-Amands

Met zijn ronkende verzen wierp de Belgische Franstalige dichter Emile Verhaeren (1855-1916) zich op als een van de toonaangevende dichters van zijn tijd. Zijn oeuvre, dat over heel Europa bekendheid genoot, is even divers als omvangrijk: hij staat vooral bekend als de dichter van de industriële grootstad en de moderne tijden, maar hij vond ook inspiratie in de liefde voor zijn vrouw Marthe, in de Vlaamse schilderkunst en meer algemeen in de natuur en in zijn geboortestreek aan de Schelde. Deze tentoonstelling presenteert verschillende aspecten uit het oeuvre van Verhaeren en gaat ook in op zijn vriendschappelijke banden met James Ensor, Stefan Zweig, Constant Montald, etc. In de tentoonstelling zijn werken te zien van Théo Van Rysselberghe, Odilon Redon, James Ensor, Julien Van Santen, Georges Lemmen, Maximilien Luce en vele anderen. Verschillende van deze werken werden de laatste jaren aan de collectie toegevoegd of worden voor de eerste keer getoond. Blikvanger is een neo-impressionistisch schilderij van de Franse kunstenaar Louis Hayet die Emile Verhaeren in profiel voorstelt (1894-1896). Daarnaast zal er ook een vrij imposante houtsnede te zien zijn van Vladimir Ivaneanu, die in 2018 bekroond werd met de Prijs voor Grafische kunst en het Gedrukte beeld.

Tentoonstelling open tijdens weekends en feestdagen (11-18u) of op reservatie.
Vernissage op zondag 24 februari 2019 om 11u00. Gastoptreden van Les Filles de Hirohito. Sponsor: Brouwerij Duvel-Moortgat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...