vrijdag 22 februari 2019

Rassenfosse



Les Ventes Ferraton – Damien Voglaire - Ventes

RASSENFOSSE (Armand). - Sans titre [Homme au journal]. Eau-forte en noir, datée 1924, signée, dédicacée au crayon à Jules De Bruycker et montée sous cadre doré en bois. Dim. cadre : 37 x 32 cm ; sujet : 27 x 25 cm.




Armand Rassenfosse (Luik, 1862-1934) Belgisch graficus, boekillustrator en schilder


Hij raakte geboeid door de etsen van Rops. Hij experimenteerde met technieken (als kind van een meubelfabrikant bewerkte hij houten panelen met pyrogravure- een techniek waarbij een decoratieve lijntekening in het hout wordt gebrand en met kleur gehoogd). Op 25-jarige leeftijd was hij in Parijs en bezocht zijn idool Félicien Rops. Ze werden bevriend en correspondeerden over verschillende etstechnieken. Rassenfosse ontwikkelde voor en met Rops een speciaal doorzichtig vernis voor vernis mou, dat ze Ropsenfosse doopten.

Rassenfosse werd artistiek directeur van de Luikse drukkerij Bénard die bekendheid kreeg met haar artistieke affiches. Hij werkt verder aan zijn eigen grafisch werk als etser en als boekillustrator. Hij leunt sterk aan bij het symbolisme.
Contacten met Rops leverden Rassenfosse een contract op de met Parijse uitgever Eugène Rodrigues van de “Société des Cent Bibliophiles” om Baudelaires gedichten uit “Les Fleurs du mal” te illustrere
“Rassenfosse werkte gedurende twee jaar aan dit project, dat alle 158 gedichten illustreert met een grote kleurets en met een sluitvignet. Het boek verscheen in 1899 in een oplage van slechts 130 exemplaren, en het geldt niet alleen als het magnum opus van Armand Rassenfosse, maar ook algemeen als één der hoogtepunten op het vlak van boekillustratie.” Na 1900 ging hij meer en meer schilderen, doch ook doorgaan met vrije grafiek en met boekillustratie.

Erfgoedfonds Armand Rassenfosse of de schoonheid van het boek - PDF


Lot n° 445
 
 


De Bruycker, Jules

Bidding closed
Result : Not available
DE BRUYCKER, Jules Monsieur Malin - Mijnheer Slimvogel. 1921 Eau-forte, 24 x 36, 4 cm, japon; titrée au crayon graphite en bas à g. "Mr Slimvogel / Mr Renard" et dédicacée en bas à dr., signée et datée 21-7-21 à dr. (pli horizontal dans le bas). Retenue par le bord sup. sous passe-partout. Pas d'état répertorié. Belle épreuve, non justifiée. Réf. Le Roy 92 (signale 75 épr. num.). Prov. Armand Rasenfosse (dédicace "en toute sympathie d'Art au peintre et aquafortiste A. Rassenfosse"). - Kurt Peiser (1887-1962), peintre et graveur anversois (note sur le passe-partout).



Armand Rassenfosse - Museum De Reede

Grafisch werk te bezoeken.

Арман Рассенфосс (Armand Rassenfosse), 1862-1934 - YouTubeLa maison d'Armand Rassenfosse classée ? - RTC Télé Liège


Baudelaire et Armand Rassenfosse de Liège à Paris - YouTube

Ropsenfosse - YouTube

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...