vrijdag 22 februari 2019

Prenten in Parijs





Tentoonstelling Prints in Paris 1900. Van elitair tot populair - YouTube

Prints in Paris 1900. Toulouse Lautrec - YouTube
 


De tentoonstelling 'Prints in Paris 1900. Van elitair tot populair' neemt je mee naar het Parijs van het fin de siècle. Ruim 250 toonaangevende prenten zijn eenmalig te zien, tot en met 11 juni 2017.


Tijdens het fin de siècle (1890-1905) hing heel Parijs vol met kleurrijke affiches. Prenten als het inmiddels wereldberoemde Le Chat Noir en Le Moulin Rouge waren toen gewoon te zien op boulevards en in volkse cafés.

Sommige kunstenaars maakten naast populaire affiches ook prenten in zeldzame drukken, die gretig werden bewonderd door privéverzamelaars uit de elite en alleen te zien waren in exclusieve galeries. Het fin de siècle komt tot leven

Prints in Paris 1900 brengt beide werelden opnieuw tot leven, en geeft een uniek en levendig beeld van het opwindende Parijse culturele leven.


Toonaangevende prentencollectie

Het Van Gogh Museum heeft met zo'n 1.800 Franse prenten uit het fin de siècle een van de meest toonaangevende prentencollecties wereldwijd. Vanwege hun kwetsbaarheid worden de prenten zelden getoond.

    Bekijk de Franse prenten online

Recourse 1900: hedendaagse prenten

Hoe inspireren de 19de-eeuwse Franse prenten van het Van Gogh Museum jonge kunstenaars van nu? In Recourse 1900 zie je hedendaagse prenten van studenten van de Gerrit Rietveld Academie.

    Meer over 'Recourse 1900'

Multimediatour

Ontdek meer over de prenten met de multimediatour vol oude foto’s en muziek. Zo bekijk je de tentoonstelling met andere ogen! De multimediatour kun je direct bestellen bij je ticket en is verkrijgbaar in elf talen.
Privérondleidingen

Haal meer uit de tentoonstelling met een privérondleiding (maximaal 15 personen). Een rondleider vertelt je in ongeveer 50 minuten alles over de prenten en de kunstenaars die ze maakten.
Gratis lezingen op zondag

In verschillende gratis lezingen op zondag gaan conservatoren en onderzoekers dieper in op onderwerpen als duistere prenten of de oorsprong van het reclameaffiche.
Catalogus

Een rijk geïllustreerde catalogus op groot formaat is verkrijgbaar in Nederlands, Engels, Frans en Duits. Het boek is geschreven door conservator Fleur Roos Rosa de Carvalho en gebaseerd op intensief, meerjarig onderzoek naar de werelden van de prentkunst tijdens het Franse fin de siècle.

    Bestel in de online shop

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...