woensdag 27 februari 2019

Pignons Quai de la Grue (Kraanlei) (Sites et Visions)


PIGNONS QUAI DE LA GRUE (310, 311)) 1932




Perspectief: vanop de Kraanlei, zicht op de achterkant van de huizen van de Lange Munt. Zie achtuele foto:




RS


De opening is een (nu gedichte) oeververbinding met wat ooit een achterhuis was van een pand van de Lange Munt. (Groen omcirkeld). Sluit niet uit dat ook dit perceel ooit een brandgang/straatje was. Zoals te zien op kaart paalde het achterhuis aan een binnenkoer (LDV)






Waarschijnlijk voorkant: Lange Munt, 53.

Erfgoed:

Stijl classicisme

Datering vierde kwart 18de eeuw

Beschrijving



Nummer 53. Classicistisch herenhuis (nok loodrecht op de straat) van zeven traveeën en drie bouwlagen afgedekt met een schilddak (pannen), jaartal 1776 op het fries. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Sobere opstand geritmeerd door steekboogvensters met vlakke doorlopende omlijsting. Drie middeltraveeën bekroond met een driehoekig fronton, waarin een liggend ovaal venster met schelpmotief. Gewijzigde begane grond.



De achtergevel, uitziend op de Leie, is een lijstgevel van baksteen van vier traveeën en drie bouwlagen Kelderverdieping en overkragende eerste verdieping op rondbogen. Rechthoekige vensters met lekdrempels. Aanbouwsel van één travee en drie bouwlagen met een overdekte korfboogvormige doorgang (vroeger Waterstraatje?), erboven rechthoekige venster met waterlijst en een rechthoekige venster onder het zadeldak (pannen).



Achtergevels





RS

RS





Danny Heijl Zicht vanop de Kraanlei, Gent


RS 

 

 





Achterkant (1936) (zware doos):






Erfgoed:
Deze lei vormt de zuidelijke begrenzing van het Patershol door de Leie. Goed bewaard straatbeeld bestaande uit 16de- en 17de-eeuwse gevels die in de loop van de 19de eeuw hier en daar werden aangepast en gewijzigd maar die toch qua schaal en sfeer samen horen. Een belangrijk deel van het straatbeeld wordt ingenomen door het gerestaureerde Kinderen Alijnshospitaal (Museum voor Volkskunde) uit de 16de eeuw.


Kraanlei (achterkant Geldmunt).









Baertsoen, Quai de la Grue (1905)





PS
De Kraanlei is een straat in het centrum van de Belgische stad Gent. De straat ligt langs de Leie en vormt de zuidelijke begrenzing van het Patershol. Ze is genoemd naar de houten kraan die daar vanaf de 16e eeuw zou gestaan hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...