PIGNONS QUAI DE LA GRUE (310, 311)) 1932
Perspectief: vanop de Kraanlei, zicht op de achterkant van de huizen van de Lange Munt. Zie achtuele foto:
RS |
De opening is een (nu gedichte) oeververbinding met wat ooit een achterhuis was van een pand van de Lange Munt. (Groen omcirkeld). Sluit niet uit dat ook dit perceel ooit een brandgang/straatje was. Zoals te zien op kaart paalde het achterhuis aan een binnenkoer (LDV)
Waarschijnlijk voorkant: Lange Munt, 53.
Erfgoed:
Stijl classicisme
Datering vierde kwart 18de eeuw
Beschrijving
Nummer 53. Classicistisch herenhuis (nok loodrecht op de straat) van zeven traveeën en drie bouwlagen afgedekt met een schilddak (pannen), jaartal 1776 op het fries. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Sobere opstand geritmeerd door steekboogvensters met vlakke doorlopende omlijsting. Drie middeltraveeën bekroond met een driehoekig fronton, waarin een liggend ovaal venster met schelpmotief. Gewijzigde begane grond.
De achtergevel, uitziend op de Leie, is een lijstgevel van baksteen van vier traveeën en drie bouwlagen Kelderverdieping en overkragende eerste verdieping op rondbogen. Rechthoekige vensters met lekdrempels. Aanbouwsel van één travee en drie bouwlagen met een overdekte korfboogvormige doorgang (vroeger Waterstraatje?), erboven rechthoekige venster met waterlijst en een rechthoekige venster onder het zadeldak (pannen).
Achtergevels
RS |
RS |
Danny Heijl Zicht vanop de Kraanlei, Gent |
RS
|
Achterkant (1936) (zware doos):
Erfgoed:
Deze lei vormt de zuidelijke begrenzing van het Patershol door de Leie. Goed bewaard straatbeeld bestaande uit 16de- en 17de-eeuwse gevels die in de loop van de 19de eeuw hier en daar werden aangepast en gewijzigd maar die toch qua schaal en sfeer samen horen. Een belangrijk deel van het straatbeeld wordt ingenomen door het gerestaureerde Kinderen Alijnshospitaal (Museum voor Volkskunde) uit de 16de eeuw.
Kraanlei (achterkant Geldmunt).
Baertsoen, Quai de la Grue (1905)
PS
Geen opmerkingen:
Een reactie posten