maandag 14 januari 2019

Hellens & JDB




JDB komt onder invloed van Frans Hellens (hoewel Hellens later ook wijst op de invloed van JDB in zijn perspectief op Gent). In elk geval JDB verlaat zijn karikaturale blik en stijl en toont een ander Gent. Van de Woestijne die JDB toen meent dat JDB zich wel wat liet (mis)leiden door de meer intellectueel en literair geschoolde Hellens.


Van de Woestijne schrijft:

Meer dan in welk ander werk ook, liet hij zich hierin gaan op eigen dieper leven. Intellectueel en literair niet zeer ontwikkeld, liet hij zich door het romantische van Hellens wel eenigszins beetnemen. In elk geval roerde het de poelen van zijn diepste innerlijk leven.  De drabben kwamen boven. Zijn caricaturale zin kreeg er zijne volle tragische beteekenis. Hij omschiep het Gentsche decor dat in het Patershol zijn meest-intens uitzicht had, tot zijne volle, tot zijne echtste beteekenis. Heel veel hoefde hij er niet aan toe te voegen : hij teekende, binnen schurftige muren, onder het stagneerende vlak der zwarte wateren, achter den blinden gevel van kerken en kloosters, zijn eigen inhoud. Misschien ontdekte hij toen, dat hij nooit anders had gedaan, dan zich-zelf te bespotten en te vergooien. Hij zag den eigen afgrond in. Voortaan zou hij nog wel lachen (het is eene gewoonte die men moeilijk afleert) , maar het was voortaan met gelatenheid of met smalende bitterheid, joviale spontaneiteit was er uit gebannen. Toen kwam de oorlog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...