vrijdag 25 januari 2019

Heins: De Oude hoekjes van Gent


RS; gekocht in de Slegte (er zijn nog exemplaren)




“… door de modernisering van onze straten en pleinen verdwijning elke dag een merkwaardige plekjes uit onze oude buurt. Huizen, binnenhofjes, straatjes, duizenden details zijn gedoemd om te verdwijnen, onverbiddelijk vernield van de ene dag op de andere.

Dit betekent het einde van het pittoreske: “de kronkelende steegjes, de sluimerende hoekjes en de vervallen, doodlopende straatjes, de oude muren, de gebarsten gevels”. En: “al deze stille getuigen van het dagelijkse leven van onze voorouders, al die mooie oude stenen in het verleden in herinnering brengen, zullen voor altijd verdwijnen”.

Het zal verdwijnen, “omdat de huidige werken voor het merendeel noodzakelijk zijn”

“vooreerst hebben wij met opzet al onze mooie, indrukwekkende monumenten uit het overzicht geband: zowel de poëtische en opvallende ruïnes van de Sint Pieters- en de Sint-Baafsabdij als het stadhuis, de Hallen, onze kerken, het belfort, enz. , evenals het gerestaureerde Gravensteen en het Geraard Duivelsteen.

Bedoeling: “stil staan bij de anonieme woonsten waarvan een poëtische sfeer uit gaat, tegelijkertijd gezellig en geheimzinnig, maar die men tevergeefs opzoekt in fotoboeken, bestemd voor de toerist”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...