zondag 27 januari 2019

De Bruycker-Heins-Sacré-Masereel






"Deze reeks zelfportretten geeft een eerste indruk van de figuren die verantwoordelijk zijn voor de beeldenreeks op de cover van deze masterproef.




Edmond Sacré (uiterst links) is de professionele fotograaf die behoorde tot de Gentse middenstand. Armand Heins (midden links) is de lithograaf en intellectueel die met enkele vluchtige lijnen een doelgerichte indruk kan schetsen. Jules De Bruycker (midden rechts) is de Gentse etser die zichzelf hier afbeeldt met zijn grote liefde op de achtergrond: de middeleeuwse Sint Niklaaskerk van Gent. Frans Masereel (uiterst rechts) maakte houtsnedes en is de jongste van het gezelschap. Zijn expressieve zwart wit beeldtaal en krachtige lijnen typeren zijn stijl. De vier beeldenmakers kenden elkaar ook persoonlijk. Sacré was bevriend met Heins en maakte onder andere enkele portretten van hem, terwijl Heins foto’s gebruikte van Sacré in enkele albums die hij uitbracht. Heins was op zijn beurt één van de eerste opdrachtgevers van De Bruycker en een verzamelaar van zijn werk. Frans Masereel was dan weer bevriend met de bijna twintig jaar oudere De Bruycker van wie hij de etskunst aangeleerd kreeg in zijn atelier". (Vanheuverzwijn).









Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...